Előző
Következő
új cikk

Külföld

Visszaeső bűnöző volt az Orly repülőtéren lelőtt férfi

nepszava.hu|2017. márc 19. 08:59
[A+ A-]

A párizsi Orly repülőtéren szombat reggel egy járőrszolgálatot végző katonanőre támadó francia férfi, mielőtt két másik katona lelőtte volna, azt kiáltotta, "azért vagyok itt, hogy Allahért meghaljak" - közölte esti sajtóértekezletén Francois Molins francia főügyész.

A 39 éves Ziyed Ben Belgacem visszaeső bűnöző, akit korábban már több rablásért és kábítószeres bűntettekért elítéltek. A katonák elmondása szerint hátulról támadta meg a katonanőt, megragadta a nyakát, egy sörétes pisztolyt nyomott a halántékához. A két katona először nem lőtt, mert a támadó élő pajzsként használta társukat, miután azonban a férfi megszerezte a nő géppisztolyát, a két katona lelőtte. A főügyész szerint az egész jelenet két perc alatt lezajlott. A lövöldözésnek más áldozata, sérültje nem volt - olvasható az Inforádió honlapján.

Molins szerint teljesen indokolt, hogy a rendőrség terrorelhárítási részlege vette át a nyomozást. Terrorcselekményre utalhat az, hogy a férfi katonákat választott célpontnak, amire a dzsihadista szervezetek ösztönzik követőiket, és az is, hogy egy korábbi börtönbüntetése idején a radikalizálódás jeleit mutatta. A részleteket azonban egy alapos nyomozásnak kell felderítenie - hangsúlyozta.

A főügyész elmondta, hogy Belgacem a repülőtéri támadás előtt a nap folyamán kétszer használta sörétes pisztolyát: először közúti ellenőrzést végző rendőrökre lőtt rá, megsebesítve egyiküket. Később egy bárban fogta rá a fegyvert a vendégekre, el is sütötte, de nem talált el senkit. 

A főügyész közölte, hogy a támadó apján és fivérén kívül egy unokatestvérét is előállították, hogy kihallgassák.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!