Előző
Következő
új cikk

6.oldal

Cserépkályha — „pult alól“

Népszava|2017. márc 20. 06:25
[A+ A-]

Népszava, 1960. március 20.

Egyre nagyobb népszerűsége van a rakott cserépkályhának. Különösen az új családi házakba költözők vásárolják szívesen, de a vaskályha tulajdonosok közül is sokan rakatnak cserépkályhát. Az ország két legnagyobb cserépkályha-gyára, a romhányi és a pécsi, szinte hónapról hónapra növeli a termelést, nagy erőfeszítéseket tesz a vásárlók igényeinek kielégítéséért. Mind ez ideig azonban még nem tudtak eleget gyártani.

A Vas- és Edénybolt 90. számú üzletének volt vezetője, Pletz Lajos és helyettese, Kiss János - valamikori kiskereskedők - kihasználva a nagy keresletet, hónapokon keresztül üzérkedtek cserépkályhával. Az üzlet raktárában levő csempéket visszatartották, s csak a kisiparosoknak juttatták. Természetesen több százforintos felárat kértek érte. Egy-egy kályha után 200-300 forint haszonhoz jutottak.

A pécsi és romhányi gyárba a szállítások alkalmával Pletz és Kiss gyakran leutazott. A gépkocsivezetőknek is bőséges borravalót fizettek. Könnyen megtehették, mert szállítmányonként több ezer forint ütötte a markukat. Volt olyan kisiparos, aki 25 cserépkályhát vásárolt tőlük »pult alól«.

A cserépkályha-üzérek több tízezer forint jogtalan haszonra tettek szert. Mindkettőjüket leváltották és az ügyészség vádiratot készít ellenük.