Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Múltépítők

Népszava|2017. márc 20. 06:08
[A+ A-]

Egyre több helyszín bizonyítja Budapest-szerte, hogy a fideszes újbeszélben a "felújítani" ige lassan éppen olyan komplex jelentést kezd nyerni, mint a "megvédeni". Mint jól emlékszünk, a nyugdíjunk megvédése - Selmeczi Gabriella celebrálásában - a magánnyugdíjpénztárak kárpótlás nélküli beszántásával volt egyenlő; s lám, a felújítás is mind több épület esetében immár a sima lebontás szinonimája.

A hétvégén nagyot futott az interneten a 444 cikke, amely arról tudósít, hogy a Magyar Művészeti Akadémia igazgatási központjának felújításakor lényegében ledózerolták az államtól ajándékba kapott szecessziós Andrássy úti villát, hogy a két épületrész összekötésére elképzelt új szárny akadály nélkül megépülhessen. Amiből egyrészt az következik, hogy még mindig nem enyhül a mintegy százötven művészeti akadémikust tömörítő testületi ingatlan-étvágya. A nevezett villa a négyezer tagú újságíró-szövetség adminisztrációjának ugyanis túl nagy volt, ezért is adta el a szervezet; az MMA-nak viszont láthatóan szűk a Vigadóban kifejezetten e célra kialakított irodasor, és eszerint a helyiséggond a Műcsarnokban és a Hild villában sem enyhíthető. Másrészt ez a hír is bizonyítja, hogy jó okkal szüntette meg az Orbán-kormány a műemlékvédelmi hivatalt: a szakértők még képesek lettek volna azon problémázni, hogy a Világörökség részét képező Andrássy úton talán óvatosabban, az épített örökség iránti tisztelettel kellene hozzányúlni egy házhoz.

A gond viszont éppen az, hogy a Fidesz és vidéke csak hivatkozni szeret a múltra, de a legkevésbé sem becsüli. Napestig tudnánk sorolni az eseteket, amikor hosszas frázispufogtatás és kenetteljes terelések után egyszerűen azt lépték, ami a legkényelmesebb vagy valakinek a legkedvezőbb volt. Így került egy sosem volt erkély a miniszterelnöki irodává alakított Karmelita kolostor dunai (ugyancsak világörökségi) homlokzatára, így bontották le a Népstadiont és a Közlekedési Múzeumot, és így tűnt el úgymond átalakítás közben a Kossuth térről a pótolhatatlan belsőépítészeti részleteket őrző szocmodern irodaház is.

Eldöntik, megcsinálják, mi meg kifizetjük. Beleszólásunk már rég nincsen. Ez a hazánk, maguknak építik.

N. Kósa Judit nkosa.judit@nepszava.hu