Előző
Következő
új cikk

Belföld

Adataink a digitális káoszban

Népszava-információ|2017. márc 20. 05:15
[A+ A-]

Új, digitalizált világunkat az „elektronikus” zűrzavar, megszámlálhatatlan alkalmazás és hatalmas adatmennyiség jellemzi. A Kaspersky Lab a Toluna kutató vállalattal közösen világszerte 17 országban összesen 16 ezer 16 év feletti felhasználó részvételével készített online kutatást, hogy felmérje az emberek hozzáállását a készülékeiken tárolt adataikhoz.

Az okostelefonok megjelenésének kezdetén a felhasználók gyorsan elérték egy-egy telefon tárolási kapacitását, ezért ma már sokkal gyakorlatiasabban használják az emberek készülékeiket, ugyanis a több hely nagyobb teljesítményt és élettartamot eredményezhet.

Ha nem rendszerezzük a személyes adatainkat, mint például a névjegyzékünket, a szöveges üzeneteinket, a videókat és a fényképeket, azok veszélyt hozhatnak ránk. Csakúgy, mint a valódi otthonunkat, a digitális világot is tisztán kell tartanunk, mivel a rendszeresen „tisztított” készülékek használata produktívabb és élvezetesebb lehet.

Az alkalmazások számának robbanásszerű növekedése jelentősen megnövelte a digitális rendetlenséget: például az Androidos felhasználók jellemzően havonta 12 új alkalmazást telepítenek, de csupán 10-et törölnek. Ennek eredményeként egyes alkalmazások feleslegesen terhelik a készülékeket: a telepített alkalmazások 30 százalékát soha nem is használták. A veszély az, hogy a nem használt alkalmazások aktívak maradnak: az adatforgalom egy részét ugyanúgy használják anélkül, hogy a felhasználó ténylegesen használná azt az applikációt. Rendetlen készülékek: a válaszadók mindössze 55 százaléka „takarítja” készülékeit rendszeresen, 32 százalék időnként és 13 százalék még soha nem törölt semmilyen alkalmazást vagy dokumentumot.

Sok a nem frissített alkalmazás: a felmérés szerint a felhasználók 65 százaléka frissíti az alkalmazásokat, amint azok megjelennek, de 24 százalékuk csak abban az esetben, ha az már nagyon szükséges. Sőt, a válaszadók 40 százaléka szándékosan blokkolja a frissítéseket. Ez problémát okozhat, mivel számos alkalmazásnak van hozzáférése a felhasználó privát adataihoz: az Android alkalmazások 96 százaléka anélkül is elindul, hogy azt valójában a felhasználó megnyitná és 83 százalékának olyan bizalmas adatokhoz is van hozzáférése, mint például számlák, névjegyek, üzenetek, hívások, tárolt fájlok.

A digitális kavalkád egyik következménye a sok kéretlen reklám: a felmérést kitöltők 61 százaléka panaszkodott okostelefonokon tapasztalt zavaró hirdetésekről.

Ez a digitális zűrzavar és a gondatlan felhasználói viselkedés könnyebben feltörhetővé teszi a készülékeket: a felmérés azt mutatja, hogy a felhasználók 56%-a vesztett már el adatot okostelefonján, 39 százaléka tableteken és 51 százaléka számítógépeken.

A probléma az, hogy minél több információt halmozunk fel digitálisan, annál sérülékenyebbé válnak adataink a kiberbűnözőkkel szemben. Ezért fontos, hogy időt szánjunk a nem használt alkalmazások, fotók és adatok törlésére és a meglévőek frissítésére.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!