Előző
Következő
új cikk

Külföld

Putyin nem ünnepelt

Népszava|2017. márc 20. 05:35
[A+ A-]

A Krím félsziget Oroszországhoz csatolásának harmadik évfordulóján visszafogottabban ünnepelt az orosz vezetés. Országszerte tízezrek vonultak utcára, az Állami Duma 11 fős képviselőcsoportja pedig a Krímbe látogatott az egyesülésnek nevezett esemény évfordulóján, szombaton, de Vlagyimir Putyin államfő nem jelent meg a nyilvános rendezvényeken.

A nemzetközi hírügynökségek beszámolója szerint az idei ünnepségsorozat sokkal visszafogottabb volt, mint az előző években. Tavaly még az elnök is a félszigeten ünnepelt, de az idén már a parlamenti küldöttség tagjai között sem volt senki, aki magasabb tisztséget tölt be.

Ebben vélhetően közrejátszik az is, hogy május 2-án Moszkvába látogat Angela Merkel német kancellár, Putyin addig is kisebb gesztusokat tesz Ukrajna irányába nemzetközi kapcsolatainak javítása érdekében. Pénteken Oroszország bejelentette az EBESZ-ben, hogy eláll a donyecki és luhanszki magukat népköztársaságnak nevező szakadár területek hivatalos dokumentumainak elismerésétől, ha Kijev betartja a 2015 februárjában minszki megállapodást. Moszkva azt sürgeti, hogy Ukrajna ismerje el Donyeck különleges státuszát és szervezze meg az ukrán törvények szerint a helyi választásokat. Ettől viszont Kijev elzárkózik, mert azt az ország föderalizációjának tekinti.

Az orosz bejelentés azt sugallja, Moszkva a kelet-ukrajnai szakadárok támogatását nem tartja prioritásnak, ha kell, alárendeli azt a Krím-ügyének. Ezek a gesztusok azonban vélhetően nem változtatnak Berlin és az Európai Unió álláspontján sem. Federica Mogherini, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője a Krím annektálásának évfordulója kapcsán közleményben szögezte le, a Krím Oroszország általi illegális bekebelezése közvetlen veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra, és súlyos következményekkel jár az államok egységét és szuverenitását védő nemzetközi rendre nézve. Mogherini szerint az unió kitart amellett, hogy fenntartásait a gyakorlatban is nyomatékosítsa, akár korlátozó intézkedésekkel és felszólította az ENSZ tagországait, fontolják meg a hasonló intézkedések alkalmazását.

G.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!