Előző
Következő
új cikk

Külföld

Pelosi: Trump kérjen bocsánatot Obamától

Népszava-információ|2017. márc 20. 05:36
[A+ A-]

A washingtoni képviselőház hírszerzési bizottsága ma tart meghallgatást a tavalyi orosz hackertámadások ügyében. Nem csupán azt vizsgálják, hogy Oroszország tényleg befolyásolni próbálta-e az amerikai elnökválasztás kimenetelét, hanem Donald Trump Barack Obama ellen felhozott vádja is napirendre kerül.

James Comey, az FBI igazgatója és Mike Rogers, az NSA vezetője is tanúskodik a meghallgatáson, s várhatóan arról is kérdezik őket, folyt-e lehallgatás a Trump-toronyban tavaly októberben, az elnökválasztást megelőzően.

A bizottság bekért minden fellelhető dokumentumot az igazságügyi minisztériumtól, s a tárca helyi idő szerint pénteken este teljesítette is a kérést. A Reuters kormányforrásból úgy értesült, az átadott anyagban első olvasásra nincs olyan információ, amely alátámasztaná Trump állítását. A képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságának vezetői már korábban kijelentették: nincs tudomásuk semmiféle bizonyítékról. A Fehér Ház sem állt elő konkrétummal, Donald Trump Angela Merkellel tartott sajtótájékoztatóján ennek ellenére azzal tréfálkozott: legalább annyi közös van bennük, hogy Obama mindkettőjüket lehallgatta. A német kancellár nem találta ezt viccesnek.

Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház demokrata kisebbségi vezetője a CBS csatorna Face the Nation műsorának adott, tegnap sugárzott interjújában azt mondta, Trump bocsánatkéréssel tartozik Obamának a vádaskodás miatt. Pelosi szerint Trump figyelemelterelés céljából dob be megbotránkoztató állításokat, nem tiszteli hivatala méltóságát és felelősségét.

Trump nem érti a NATO-t
A hétvégén ismét Floridában golfozó Trump legújabb Twitter-üzenetéből kiderült, aligha van pontosan tisztában a NATO működésével. A Merkel-látogatást értékelve ugyan azt írta, a találkozó – a média hamis állításaival ellentétben – sikeres volt, de hozzátette: Németország „nagy összegekkel tartozik” a védelemért a NATO-nak és az Egyesült Államoknak.
Ivo Daalder volt amerikai NATO-nagykövet szintén Twitteren írta: „Bocsánat elnök úr, a NATO nem így működik”. Európa védelme közös érdek, az európai szövetségeseknek többet kell költeniük saját védelmükre, de nem Washingtonnak fizetnek ezért, magyarázta Daalder.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!