Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tizenötmilliárdos állami áldás

Népszava|2017. márc 19. 20:20
[A+ A-]

A támogatás nagyban függ az ingatlanjáradéktól FOTÓ: NÉPSZAVA

Különféle jogcímeken közel 15 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesülnek a magyarországi egyházak – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kimutatásából. A pénz több mint felét a legnépesebb felekezet, a katolikus egyház kapja.

A Napi.hu vette észre, hogy a kormány honlapjára kikerült az egyházi támogatások listája. A felsorolásban „célként” az egyházi alapintézmények működése, az egyszázalékos adófelajánlások és azok állami kiegészítése mellett az úgynevezett ingatlanjáradék szerepel. Azok az egyházak ugyanis, amelyeknek ingatlanvagyonát annak idején államosították, korábban eldönthették, hogy mely épületeiket kérik vissza természetben, és mely épületeik tulajdonjogáról mondanak le évente fizetett „örökös járadék” fejében.

A mostani finanszírozási rendszer a katolikus egyházzal kötött vatikáni szerződésen alapul, amit még a kilencvenes években a Horn-kormány hozott tető alá. A többi felekezet állami támogatását is ehhez a megállapodáshoz igazították.

Az Emmi adatai szerint a katolikus egyháznak ­– több tételben – mintegy 8,7 milliárd forint jut. A katolikusok után a reformátusok következnek megközelítőleg 3 milliárddal, majd az evangélikusok nagyjából 1 milliárddal. A Hit Gyülekezete (amely az államosításkor még nem létezett, így értelemszerűen ingatlanvagyonnal sem rendelkezhetett, tehát járadékra sem jogosult) ennél jóval kevesebbet, 270 millió forintot kap.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) 420 millió forinttal messze megelőzi a többi zsidó felekezetet. A legfőbb konkurens, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) lényegesen elmarad ettől a maga nem egészen 90 milliójával. A százmilliósok táborába tartozik még a baptista egyház (csaknem 300 millió forint) és a Tan Kapuja Buddhista Egyház (118 millió forint).

Némelyik felekezet támogatása viszont a 10 milliót sem éri el. A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátusnak például 5 millió forinttal, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyháznak 4 millióval, a Szent Margit Anglikán Episzkopális Egyháznak csupán 2,8 millióval kell beérnie. A Magyar Iszlám Közösség és a Muszlimok Magyarországi Egyháza támogatása együttesen is alig haladja meg a 11 millió forintot.

Adófelajánlásra csak azok a felekezetek jogosultak, amelyeket az állam elismer „bevett egyháznak”. Több vallási közösséget a fideszes kormány megfosztott egyházi rangjától: közöttük van az Iványi Gábor lelkész vezetésével működő Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET). A strasbourgi emberi jogi bíróság kimondta, hogy az eljárás jogsértő volt (az állam milliárdos kártérítést fizetett), de a MET egyházi státuszát a parlament még mindig nem adta vissza. Az Emmi listáján a MET mintegy 300 millió forinttal szerepel, a hátrányos helyzetű gyerekek számára iskolákat fenntartó Iványi-féle egyház ezt az összeget „köznevelési szerződés” alapján kapja.

Ötszázmillió jut az ORÖ-nek

A nemzetiségek országos önkormányzatai is feltűnnek az EMMI által közzétett támogatási listán. A botrányoktól megtépázott Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) két jogcímen összesen mintegy 526 millió forintot vehet fel.

Cz. G.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!