Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Nem Ramszesz szobrát találták meg Kairóban

MTI-információ|2017. márc 20. 05:48
[A+ A-]

A napokban Kairóban előkerült nyolcméteres faszobor mégsem II. Ramszesz fáraóé, ahogyan azt eddig feltételezték.

A szakemberek új verziója szerint az egyik késő kori fáraót ábrázolja a szobor. A tárca szakemberei korábban azt feltételezték, hogy a II. Ramszesz héliopoliszi temploma mellett felfedezett, nyolc méter magas szobor a több mint háromezer évvel ezelőtt uralkodó fáraót ábrázolja.

A szoboróriáson talált hieroglifák és a szobortöredékek vizsgálata azt jelzi, hogy a késő kori 26. dinasztia idején uralkodott I. Pszammetik fáraót (Kr. e. 664–610) ábrázolja. A szobor felsőtestének támoszlopa őrizte meg az uralkodó öt nevének egyikét. „Ha valóban az uralkodót ábrázolja, akkor ez a legnagyobb késő kori szobor, amelyet Egyiptomban találtunk” – hangsúlyozta.

A szobor kvarcitból (az egyik legkeményebb kőzet) készült, amely a mai modern Kairó keleti részének jellegzetes kőzete volt. Eredeti magassága elérte a kilenc métert.

A feltáráson dolgozó egyiptomi és német kutatók a szobor felsőtestét és fejének egyes részeit találták meg a mocsaras területen. A szobordarabokat elszállították az Egyiptomi Múzeumba, ahol restaurálják és ideiglenesen kiállítják. Később állandó otthonába, a Nagy Egyiptomi Múzeumba szállítják, amely 2018 közepén nyílik.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!