Előző
Következő
új cikk

Belföld

Gémesi György községházból a Tisztelt Házba kerül?

Népszava|2017. márc 20. 05:06
[A+ A-]

Gémesi György pástra lép FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Korrupcióellenes, elszámoltató népszavazást indítana az Új Kezdet. Gémesi György most startoló jobbközép pártja a polgármesterek helyi meggyőző erejére épít, de programot csak társadalmi vitasorozat végén, októberben akar hirdetni.

Május 8-án Miskolcon az oktatási rendszer megújításáról tartja első szakmai konferenciáját az Új Kezdet – nyilatkozta a Népszavának a párt vezetőségének szombati bemutatkozása után Gémesi György. Az új tömörülés elnöke, Gödöllő civil támogatással megválasztott polgármestere hangsúlyozta, hogy a március 15-én meghirdetett 12 pontjuk valamennyi témakörében szerveznek ilyen tanácskozásokat, ahol a párthoz kötődő szakemberek közt egykori kormányzati szereplők is felbukkannak majd, de függetlenek és civil szervezetek munkatársai is elfogadták a meghívásokat. „Nem álltunk elő pártprogrammal, eredményesebbnek gondoljuk, ha ezeken a tanácskozásokon áll össze októberre a legfontosabb feladatok listája” – érvelt az MDF egykori alelnökeként és országgyűlési képviselőjeként a nagypolitikában korábban rutinosan mozgó politikus.

Az egyetlen kivétel, aminek a megvalósítását már el is indították, egy korrupcióellenes népszavazás megszervezése. A bizonytalan kimenetelű lépésre azért szánták rá magukat, mert azt látják, hogy eddig senki nem tudott érdemben változtatni a magyar társadalmat minden szinten átható visszaéléseken, pedig tiszta vizet kellene önteni a pohárba: vajon azt gondolják az emberek, hogy mindez elfogadható, vagy tiltakoznak ellene és felhatalmazást adnak a felszámolására? A kérdést több formában adták be a Nemzeti Választási Bizottsághoz hitelesítésre, Gémesi a szerintük legjobb szöveget olvasta fel, amely így szól: „Egyetért-e ön azzal, hogy a magyar Országgyűlés alkosson törvényt, mely kötelezően előírja azt, hogy a NAV vagyonosodási vizsgálatot rendeljen el minden olyan személlyel és közeli hozzátartozóival szemben, aki 1987. március 15. és 2017. március 15. között a magyar kormány tagja, országgyűlési képviselő, polgármester volt, illetve – amennyiben a fenti személyek bármelyikével szemben a NAV szankcióval járó megállapítást tesz, úgy a megállapítással érintett személyt és közeli hozzátartozóit a megállapítástól számított 5 éves időtartamra tiltsák el minden közhatalmi funkciótól, és közpénz felhasználásával járó tevékenység végzésétől”. A pártelnök úgy fogalmazott, a megtisztulás jelentené az alapot a gazdaság újraszervezéséhez, az ország morális felemelkedéséhez.

Az ország és a politika erkölcsi állapota több mint egy évtizede foglalkoztatja Gémesi Györgyöt. A Fidesszel együttműködő MDF 2006-os bukásakor úgy fogalmazott: „Az MDF az alapértékrendjét hagyta ott, egész egyszerűen önös érdekpárttá vált”, amelynél neki nincs már módja arra, hogy tiszta, hiteles politikus maradjon. Már akkor azt mondta: ha létrejön egy önálló, keresztény értékeket valló, tiszta és mérsékelt hangvételű jobbközép párt, annak munkájában szívesen részt veszt. A jelek szerint azóta nem talált ilyen politikai erőt maga körül, ezért ő maga hozta létre a jobbközép tömörülésként meghatározott Új Kezdetet.

A párt szombaton bemutatott vezetői valamennyien kistelepülési polgármesterek, akiknek elegük van az Orbán-kormány önkormányzat-ellenes politikájából, a magyar vidék leszakadásából és a túlzott centralizáció bénító hatásából, a túlélésükért küzdő, egyre szegényedő tömegek semmibe vételéből. Elég volt, ezen változtatni kell – ismételték bemutatkozó kisfilmjeikben.

Az Új Kezdet ellen azonnal megindultak a kormányzati, kormánypárti támadások, Gémesi György ezzel magyarázta, hogy miért nem lép színre valamennyi szakértőjük és a már szinte minden megyében megszerveződött helyi csoportjuk. A pártelnök egy éve jelentette be a párt elindulását, azóta "csendes, de módszeres" építkezéssel épp azokat a tömegeket akarják elérni, akik nem az utcán hőbörögnek, hanem eddig a passzivitásba menekültek a számukra elfogadhatatlan kormányzati lépések miatt. Azokat szólítják harcba, akik ma még nem mondanak nyílt véleményt, vagy még bizonytalanok.

Persze - miként arra elemzők is rendre rámutatnak - minden új ellenzéki párt ezt a réteget akarja elsősorban megcélozni, és minél többen vannak, az annál jobb a Fidesznek. A pártelnök a bemutatkozó tájékoztatón kijelentette: „Mindannyiunkban van egy kis konzervatív, egy kis liberális, egy kis szociáldemokrata értékrend”, be kell fejezni a merev politikai besorolásokat. Az akár Polgármester Pártnak is nevezhető új tömörülés szerinte elsősorban azért esélyes arra, hogy nagypolitikai szereplővé váljon, mert az Orbán-kormány az utóbbi években lábbal tiporta az önkormányzatiságot, nyíltan fenyegette a 2 ezer fő alatti kistelepüléseket hivatalaik felszámolásával, ezek alkalmazottainak béremelését a sokszori átszervezésekkel teljesen kivéreztetett rendszerre bízta és nem támogatta. Ezek a polgármesterek – különösen a kistelepülési vezetők – napi kapcsolatban vannak az emberekkel, meggyőző erejük tehát sokszorosa a kormány álomplakátjainak. A baj csak az, hogy a legrosszabb helyzetben lévő kistelepülések lélekszáma nagyon alacsony, vagyis az Új Kezdet sorsa – lehet azt mondani – a közepes méretű községek és kisvárosok vezetőin és lakosságán múlhat. Ha őket megnyerik, akár a parlamentig is röpíthetik néhány vezetőjüket, de ha a Fidesz kampányosztogatása lesz a meggyőzőbb, akkor az új párt képtelen lesz az áttörésre.

Az Új Kezdet vezetősége
Gémesi György elnök, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke
Ambrus Gyöngyi alelnök, Kistokaj polgármestere
Hohn Krisztina alelnök, Mánfa polgármestere
Molnár Róbert alelnök, Kübekháza polgármestere
Pusztai-Csató Adrienn alelnök, Szentistván polgármestere
Üveges Gábor választmányi elnök, Hernádszentandrás polgármestere

Gulyás Erika

Lájkoljon minket a Facebook-on is!