Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Kevesebb külföldi munkást akarnak az osztrákok

Népszava-MTI-információ|2017. márc 20. 05:24
[A+ A-]

Februárban még csak a terveket szőtte az osztrák kormánykoalíció a szociális rendszer "bevándorlóinak" megfékezésére, vasárnap ennek részleteit is ismertette Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter, az Österreich című lap vasárnap megjelent számában. Alapvetően a hazai munkavállalók védelmére kidolgozott csomag szerint csak öt év ausztriai munkavállalás után folyósítanák a külföldieknek juttatható szociális támogatást. A külügyi és integrációs miniszter szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák. Lapértesülések szerint Ausztria évente 250 millió eurót fizet külföldön élő gyerekek után.

Kurz úgy vélte, hogy amennyiben valaki elveszti a munkáját, vissza kellene utaznia származási uniós országába, vagy egy másik tagállamba, ahol munkát talál. A lap megjegyezte: az Ausztriában élő uniós állampolgárok megkapták a támogatást akkor is, ha csak rövid ideig dolgoztak az országban. Az újság szerint az Ausztriában élő munkanélküli kelet-európaiak száma 2011 óta 200 százalékkal, ötvenezerre nőtt. A bemutatott adatok szerint 2014-óta 105 ezerről 170 ezerre emelkedett az uniós országokból érkező munkavállalók száma Ausztriában. A lap által közölt számok alapján a munkanélküliek harminc százaléka nem osztrák állampolgárságú, közülük 50 ezren uniós tagállamból érkeztek Ausztriába.

"Az Európán belüli szabad munkavállalás nagy dolog, de a hiányosságokat ellensúlyozni kell" - idézte a minisztert a Kronen Zeitung című osztrák lap. Úgy vélte, hogy a szociális rendszer akkor működik jól, ha befizetést követően folyósítják az ellátást. Kurz szerint az uniónak át kell engednie a szociális támogatások rendszerének szabályzását a tagállamoknak.

Az osztrák kormánykoalíció február végén a munkahelyteremtést és a helyi munkaerő foglalkoztatását ösztönző intézkedésről állapodott meg. Eszerint meghatározott ideig felére csökkentenék a bizonyos alkalmazottak után befizetendő költségeket. A várhatóan júliustól életbe lépő intézkedés célja továbbá, hogy a jövőben nem engednének be olcsó munkaerőt az országba.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!