Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Üzent Varga Mihály: nem adóztatják meg a gazdagokat

nepszava.hu|2017. márc 20. 06:12
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek adott interjújában reagált a szocialista miniszterelnök-jelölt programbeszédére, megüzenve: az ellenzéki pártokkal ellentétben a kormány semmilyen új adó kialakítását nem tervezi.

Megdöbbentő, hogy bár majdnem egy év még hátravan a választásokig, a szocialisták már most adóemelésen gondolkodnak – kommentálta a Magyar Időknek adott interjújában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy az MSZP vagyonadót vezetne be, ha 2018-ban hatalomra kerülne. (Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Szeged polgármestere beszélt néhány napja arról, hogy a 100 millió feletti vagyonokat megadóztatná, és így évente háromszázmilliárd forintot nyerne a költségvetés, amelyből a szerényebb jövedelemből élők adóterheit enyhítené.

Varga Mihály úgy vélekedett: helytelen megsarcolni azokat, akik adózott jövedelemből vesznek otthont a családjuknak. A kormány inkább a feketegazdaság visszaszorításával garantálja az állam bevételeit. Az ellenzéki pártokkal ellentétben a kormány semmilyen új adó kialakításán nem dolgozik, és nem is tervez ilyet, és egyúttal megdöbbentőnek tartja, hogy az MSZP vagyonadót vezetne be, ha 2018-ban hatalomra kerülne.

A lap hétfői számában Varga Mihály arról beszélt: a kormány inkább a feketegazdaság visszaszorításával garantálja az állam bevételeit. Elmondta, ezt a célt szolgálta korábban az online pénztárgépek rendszerbe állítása és a közúti áruforgalmat ellenőrző elektronikus adóhivatali szisztéma elindítása is: az intézkedések az elmúlt két évben kétszáz-háromszáz milliárd forintnyi többletbevételt hoztak.

A digitalizáció révén pedig hamarosan újabb elemmel bővül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feketegazdaság elleni eszköztára.

A szaktárca már dolgozik az újabb intézkedésen, így a cégek számlázását is bekötik majd az adóhivatalhoz. A minisztérium idén felgyorsítja azt a munkát, amely az online számlázás bevezetéséhez szükséges, így a jövőben a vállalkozások legfontosabb pénzügyi adatait is láthatja majd az adóhatóság – jelezte Varga Mihály, és hangsúlyozta: nem tartja erkölcsös és észszerű gondolatnak újabb közteherrel sarcolni azokat, akik legális, adózott jövedelemből vásároltak például otthont maguknak vagy a családjuknak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!