Előző
Következő
új cikk

Külföld

Balra tolódhat Szárvidék

Népszava-információ|2017. márc 20. 08:05
[A+ A-]

A német szövetségi belpolitika szempontjából is igen fontos választást rendeznek meg vasárnap Saarland tartományban. Bár az utóbbi felmérések szerint valamelyest alábbhagyott a Schulz-effektus, s átlagosan egy százalékkal csökkent a német szociáldemokraták népszerűsége, a tartományi voksoláson előretörhet az SPD. 

A felmérések szerint ugyan a kereszténydemokraták vezetnek a szociáldemokraták előtt, ám Annegret Kramp-Karrenbauer tartományi kormányfő nagyon is aggódhat miniszterelnöki tisztsége miatt. A Wahlen közvélemány-kutató szerint a CDU 37-32 arányban vezet az SPD előtt, az Infratest dimapnál azonban mindössze egyetlen százalék Angela Merkel kancelár pártjának előnye (35-34). Ez utóbbi azt jelenti, hogy a CDU három százalékot veszítene, Martin Schulz tömörülése viszont nyolc százalékot nyerne. Ugyanezen felmérés szerint az Oskar Lafontaine által irányított Balpárt 13 százalékot kaphat, Mindez azt jelenti, hogy a baloldali koalíció nagyjából hasonló eredményre számíthat, mint egy jobboldali szövetség, már ha a CDU az Alternatívával (AfD) szövetkezne.

Az eredmények azt is jelzik, hogy ebben a tartományban is nagyon érződik a pozitív következménye annak, hogy az Európai Parlament elnöke került az SPD élére. A másik ok Anke Rehlinger, az SPD listavezetőjének népszerűsége, illetve az, hogy a televíziós vitákban jobban szerepelt a kereszténydemokrata miniszterelnöknél. Az egykori súlylökő Rehlinger elsősorban a szociális igazságosság kérdésére koncentrált, ami kedvező visszhangra talált a választók körében. Felvetette azt a kérdést is: honnan szereznek majd pénzt a helyi kormány által sokat emlegetett befektetésekhez. Bár a két párt között nincs nagy különbség, ha közvetlenül kellene tartományi kormányfőt választani, a kereszténydemokrata politikus előnye tetemes, 19 százalékos lenne.

Ha az SPD a Balpárttal lépne koalícióra, a volt Nyugat-Németországban első ízben lenne példa egy ilyen szövetségre. Ugyanakkor a szociáldemokraták számára azért lenne nagy siker a tartomány bevétele, mert majdnem 18 év óta nem tudtak miniszterelnökük Saarlandban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!