Előző
Következő
új cikk

Külföld

Már máshogy látja a külügyminiszter

Népszava-információ|2017. márc 20. 08:07
[A+ A-]

Sigmar Gabriel FOTÓ: Steffi Loos/Getty Images

Nem tartja reálisnak Törökország Európai Unióhoz való csatlakozását Sigmar Gabriel. A német szociáldemokraták volt elnöke, jelenlegi külügyminiszter a Der Spiegelnek elmondta: Ankara minden korábbinál távolabb került attól, hogy az európai család részévé váljék. Kifejtette, bár mindig akadtak kétségei Ankara esetleges uniós integrációja kapcsán, e véleményével kisebbségben volt a szociáldemokratáknál.

A német külügyminiszter hozzátette azt is, bár korábban nem tartotta jó ötletnek Angela Merkel koncepcióját, amely szerint privilegizált partnerségre van szükség Törökországgal, ma, a Brexittel kapcsolatos népszavazást követően más helyzet alakult ki. Úgy vélte, amennyiben az EU különleges kapcsolatrendszert épít ki Londonnal, ez más államok számára is mintaként szolgálhat.

Gabriel azt is elmondta, ha Törökország bevezeti a halálbüntetést az alkotmánymódosításról szóló, április 16-án esedékes referendum után, az automatikusan a csatlakozási tárgyalások végét jelentené. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is ezt „vörös vonalnak” nevezte.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!