Előző
Következő
új cikk

Külföld

Figyelmeztet a parlament elnöke

Népszava|2017. márc 20. 08:14
[A+ A-]

Andrej Danko, a pozsonyi parlament elnöke szerint semmilyen esetben sem szabad visszaélni a Mečiar-féle amlesztia eltörlésének témájával, de első sorban közelíteni kell az amnesztiák felülvizsgálásához, elemezni kell, valamint meg kell oldani az adott problémát. Danko a TA3 vasárnapi vitaműsorában osztotta meg álláspontját, írta a bumm.sk.

Danko egy olyan modellt szeretne megteremteni, amely lehetővé teszi az amnesztiák felülvizsgálását. "Diskurzusért és jogi megoldásért szeretnék folyamodni" - mondta. A parlament elnöke szerint a 90-es évek eseményei dogmává váltak, amely már 19 éve traumatizálja a társadalmat. "Itt az ideje, hogy foglalkozzunk bizonyos dolgokkal" - jelentette ki.

Emellett Michal Kováč egykori köztársasági elnök kegyelmére vonatkozóan elmondta - "Úgy vélem, hogy amennyiben be is bizonyítanák a köztársasági elnök jóhiszeműségének ellentétét, hogyha így járt volna el anyagi vagy személyes érdekből, az okot ad az amnesztia eltörlésére, de minden esetben az Alkotmánybíróság dönt majd" - mondta Danko.

A koalíció az utolsó közös ülésén bemutatta a Mečiar-amlesztiák eltörlésére vonatkozó javaslatát. Az alkotmánymódosítással a parlament hatásköre alapján háromötödös többség esetén eltörölheti az amnesztiákat. Hogyha a képviselők megszavazzák az amnesztiák eltörlését, a javaslat alapján az Alkotmánybíróságnak meg kell győződnie arról, hogy érvényes lesz a megegyezés, vagy nem. Az Alkotmánybíróság két hónapot kap a döntés meghozatalára. A Mečiar-amlesztiák eltörlésén kívül a folyamat Michal Kováč fiára is kihatással lesz majd.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!