Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tíz nap van még a kampánycsend előtt

Népszava-információ|2017. márc 20. 08:18
[A+ A-]

A szerbiai elnökválasztás résztvevőinek még 10 napjuk van arra, hogy rátermettségükről meggyőzzék a választópolgárokat, aztán március 30-án éjféltől életbe lép az április 2-ai elnökválasztást megelőző kampánycsend, írja a Tanjug a Vajdaság Ma közlése szerint. 

A kampánycsend a szavazóhelyek bezártáig, vagyis április 2-án 20 óráig tart. Az elnökválasztási küzdelemben 11 jelölt szállt ringbe, a sorrendet a köztársasági választási bizottság (RIK) határozta meg sorsolás útján.

A RIK pénteken éjfélkor zárta le a választói jegyzéket is, megállapította a szavazatra jogosult polgárok számát, de március 29-én éjfélig még elfogadják a szerbiai államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium végzéseit a választói jegyzékbe való felvételről illetve a választójegyzékkel kapcsolatos változásokról. Ezt követően jelenik meg a Hivatalos Közlönyben a szerbiai választásra jogosult polgárok végleges száma.

A választópolgárok legkésőbb március 27-éig megkapják a szavazással kapcsolatos értesítést, amelyen szerepel majd a szavazás pontos időpontja, illetve a szavazóhely címe is. A szavazóhelyek április 2-án, vasárnap 7 órakor nyitnak és 20 órakor zárnak. A polgárok összesen 8523 szavazóhelyen adják majd le a voksukat, ebből 8224 a községekben, illetve városokban lesz, 29 a büntetés-végrehajtási intézetekben, 90 szavazóhely nyílik Koszovóban, külföldön pedig 32 országban 53. Újdonságnak számít, hogy a szavazócédulákat tartalmazó zsákokat zsineg helyett speciális, kóddal ellátott biztonsági zárral kötik be.

A szavazólapok egyébként rezedaszínűek lesznek, míg a szavazóurnák szabályosságát ellenőrző lapokat barackszínű papírra nyomtatják. A hazai megfigyelők március 22-éig, a külföldiek 27-éig jelenthetik be igényüket.

A RIK legkésőbb április 6-án 20 óráig közzéteszi a hivatalos végeredményt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!