Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Bezárták a Koalaházat a Fővárosi Állatkertben

nepszava.hu|2017. márc 20. 09:04
[A+ A-]

Vobara, Nur-Nuru-Bin társa januárban pusztult el bélgyulladásban Forrás: Facebook/Fővárosi Állat- és Növénykert

Felfüggesztették a Koalaházban a látogatást – adta hírül a Fővárosi Állatkert közösségi oldalán.

Nur-Nuru-Bin nyugalma érdekében a Koalaház vasárnap óta nem látogatható. A két koala, amelyek közül Vobara két hónapja meghalt, alig két éve érkezett Budapestre, pénteken pedig a másiknál is súlyos daganatos betegséget diagnosztizáltak az orvosok. Mint azt a közösségi oldalukon írják: „a szakembereink minden lehetségeset megtesznek az állatért, gondozói éjjel-nappal a közelében vannak. Köszönjük a temérdek együtt érző üzenetet és az érdeklődést. Amint új hírekkel tudunk szolgálni, tájékoztatunk.”

Az állatorvosok a koalánál akut limfoid leukózist (lymphoid leukosis), egy, a vérképző szerveket érintő daganatos megbetegedést diagnosztizáltak. A betegség első jelei néhány napja jelentkeztek raja, akkor tűnt először gyengébbnek a szokásosnál. Az elvégzett vizsgálat rendkívüli mértékű vérszegénységet mutatott ki nála, s a kenetben daganatsejtek is voltak. Pénteken már a duzzadt nyirokcsomókat is tapintani lehetett az állaton.

A kórkép – írja az állatkert – sajnos nem egyedi a koaláknál. A limfoid leukózis az Ausztráliában élő állatoknál is jellemző megbetegedés, sőt a belgiumi Planckendael állatkertjében, ahonnan Nur-Nuru-Bin is érkezett, egy másik koalánál ugyancsak előfordult már.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!