Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Az oroszlán bajsza

Népszava|2017. márc 20. 15:23
[A+ A-]

Tegnap Semjén Zsolt és a KDNP összevonta szemöldökét. Aki a magyarokkal packázik, csúnyán megjárhatja. Mint a Heineken is, amely konfliktusba mert keveredni erdélyi nemzettársainkkal. Nem tetszik nekik, hogy más is gyárt "igazi" csiki sört? Akkor nekünk majd nem tetszik a címkéjükön a vörös csillag. Semjént igazán nem érdekli, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, a Heineken címke, vagy a kommunista önkényuralom, mi látni sem akarunk a boltjainkban csillagos portékát. Majd törvényt hozunk, ha nem tetszik, mehetnek panaszra, vagy vihetik innen a sörüket, ahová csak akarják.

Nem tetszenek Semjénéknek a nagy élelmiszerláncok sem. A törpe bátran nekik ment: előbb vasárnapra bezáratták a boltjaikat, de túl nagy volt a felháborodás, a nagy testvér nem kért a botrányból, vissza kellett vonni a jogszabályt. Most törvénnyel büntetnének, mert ingyenesek a parkolóik, mert autók állnak ott és nem fák; mert házhoz szállítják a rendeléseket, hogy a vevők kedvében járjanak. Ha nem tetszik, üzenik nekik is, mehetnek panaszra, ahová akarnak.

Bátran piszkálják az alvó oroszlán bajszát. Azt gondolják, csak törvényt kell hozni a Kossuth téren, és a világ kereke máris abba az irányba forog, amerre ők forgatják. Szó szerint veszik, amit Orbán Viktor mondott: mi a saját lábunkon állunk és a saját kenyerünket esszük.

És ha mégsem? Ha az oroszlán felébred? Ha Brüsszelben komolyan veszik a panaszokat és milliárdos büntetéseket sóznak az ország nyakába, mert egy törpe óriásnak képzelte magát? Ha kiderül, hogy a KDNP bátorsága csupán a vak ló bátorsága? Nem Semjén és nem is Harrach fog fizetni érte. Hanem mi. Mindannyian.

Somfai Péter