Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egykori állami gondozottak tüntetnek a fóti gyermekváros bezárása ellen

Népszava|2017. márc 21. 05:15
[A+ A-]

A Károlyi család azzal a feltétellel adta át a kastélyt, hogy az csak gyermekekkel történő foglalkozás helye lehet FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Békés demonstrációra készülnek április elején a fóti gyermekváros egykori növendékei az otthon bezárása, a kis családokként működő közösségek szétrobbantása, a nevelők ellehetetlenítése ellen tiltakozva. Az intézmény sorsáról az érintettek is keveset tudnak, értesüléseik szerint a gyermekvárost már idén nyáron elkezdhetik kiüríteni.

„Ki kell állnunk azokért, akik felneveltek minket. Ők a mi szüleink, nem hagyhatjuk, hogy utcára tegyék őket. Szeretnénk megvédeni azt a több mint száz gyereket is, akiknek szintén a fóti gyermekváros az otthonuk" - mondta lapunknak Julcsi, egykori növendék miután bejelentette: április 8-án, délelőtt 11 órától békés tiltakozást szerveznek Fóton a gyermekváros - ahogy ők nevezik, a Gyeri - bezárása ellen. A demonstrációt a gyermekváros főbejáratánál tartják. A felszólalók többségében egykori állami gondozottak lesznek, akik saját tapasztalataikról, emlékeikről beszélnek majd; arról, mit jelentett nekik a Gyeriben felnőni.

Czibere Károly szociális államtitkár januárban jelentette be, hogy 2018 közepétől a gyermekváros, mai nevén Károlyi István Gyermekközpont, befejezi a gyermekvédelmi szolgáltatást. Erre azért van szükség, mert a kormány 2019-re szeretne megszüntetni minden „tömegszerű intézményt", szakítva azzal a hagyománnyal, hogy az állami gondozottak a város határában, nagy épületekben - jelen esetben a Gyerinek otthont adó Károlyi-kastélyban - a helyi település lakosságától, a társadalomtól távol külön kis társadalmat hozzanak létre. Az államtitkár szerint a gyerekek csak akkor kapnak „igazi életkezdési esélyt", ha integrálják őket a társadalomba.

„Lefogadom, a döntéshozóknak fogalmuk sincs, hogyan élnek ott a gyerekek. Mi sem voltunk elzárva a világ elől. Kimehettünk a boltba, a városba sétálni, vittek minket uszodába, voltak kirándulások, utazások. Nagyon sok mindent átéltünk és nagyon sok mindent tanultunk. Amikor kikerültem a nagybetűs életbe, akkor sem csak álltam ott, mint egy hülye, hogy úristen, hova kerültem. Tudtam, merre induljak" - mondta Julcsi. Ő öt hónaposan került állami gondozásba, majd 1975-ben, háromévesen lett a Gyeri lakója. Huszonkét éves korában hagyta el az otthont, de azóta is minden évben visszajár.

Mint mondta, a 2000-es évektől nagy átalakítások kezdődtek, kisebb, családias jellegű csoportokat hoztak létre az otthonon belül. „A csoportok 10-12 főből állnak, a nevelőnők töltik be az anya szerepét, a gyerekek testvérekként tekintenek egymásra. Családként működnek, amiben vannak magyar, cigány, arab, de akár kínai gyerekek is. Mind testvérek. Megtanulták, hogy kiálljanak egymásért" - emlékezett vissza Julcsi. Amikor megtudták, hogy bezárják az otthont, először nem akarták elhinni, azt gondolták, a Gyeri „annyira védett hely", hogy nem történhet meg ilyesmi. „Minden évben visszamegyünk, találkozunk a nevelőkkel, volt neveltekkel. Nagyon jó érzés, hogy hazavárnak bennünket. Ezt most el akarják venni tőlünk."

Noha Czibere Károly ígéretet tett arra, gondoskodni fognak a központ mintegy 150 dolgozójáról, az érintettek semmit nem tudnak arról, mi fog történni velük. „Pedig szerződésük szerint életük végéig a Gyeriben lakhatnak, mivel egész életüket az állami gondozott gyerekek nevelésének szentelték" - erről már a demonstráció másik szervezője, Zsuzsa beszélt lapunknak, aki ugyancsak a fóti otthonban nevelkedett. Hangsúlyozta: nyugdíjas, 70-80 éves emberekről is beszélünk, akiket ha kiraknak, nem tudnak hova menni. A gyerekeket pedig szétszórnák az országban. Az államtitkár tájékoztatása szerint a gondozottakat Kalocsán, Hatvanban, valamint Zalaegerszegen helyeznék el. Csakhogy a gyerekek közül többen speciális ellátást igényelnek, őket naponta szállítják Fótról Budapestre, fejlesztő foglalkozásokra. Kérdés, ezt Hatvanból hogyan fogják megoldani.

„Ezek a gyerekek sérülékenyek, nehéz lesz nekik új helyre kerülni, beilleszkedni, hozzászokni az új környezethez. Az utóbbi időben többször is jártunk Fóton, láttuk, hogy úgy ragaszkodnak a nevelőjükhöz, mintha az édesanyjuk lenne" - mesélték a Gyeri egykori lakói. Többen egyébként összefogtak, és kidolgoztak egy javaslatot annak érdekében, hogy „a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon". Erről egyelőre nem akartak többet elárulni. Ugyanakkor az idő sürget: bár az otthont 2018-ban zárnák be, úgy tudni, a gyerekek költöztetése már idén nyáron megkezdődik.

Annyi tehát biztos, hogy az épületből menniük kell. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tájékoztatása szerint a kastélyt félmilliárd forintból tervezik felújítani, majd „az épülethez illő funkciót" adnának. Hogy pontosan mit, egyelőre senki sem tudja biztosan. Zsuzsáék például arról hallottak, hogy wellness-szállodát alakítanának ki benne. Felröppentek hírek arról is, hogy a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat terjeszkedne a területen, ám ezt a szervezet később cáfolta.

Fóton nemrég egyeztető fórumot is kezdeményeztek ellenzéki önkormányzati képviselők a helyzet tisztázása érdekében. Meghívták Virág Zsoltot, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosát is, mindhiába, Virág nem élt a lehetőséggel.

„Úgy tudtam, annak idején a Károlyi család azzal a feltétellel adta át a kastélyt, hogy az csak gyermekekkel történő foglalkozás helye lehet. Úgy tudtam, hogy ez egy végleges döntés volt. Most mégis kiraknának mindenkit" - mondta Julcsi. Az egykori és a jelenlegi gondozottak, nevelők egyébként idén novemberben ünnepelnék a Gyeri fennállásának 60. évfordulóját. Ha addigra nem paterolnak ki mindenkit.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!