Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Indul az állami élelmiszerteszt

Népszava-információ|2017. márc 21. 05:24
[A+ A-]

Várhatóan jövő héten lesz eredménye annak a 100 termékre kiterjedő vizsgálatnak, amelyben a Magyarországon, Ausztriában és több nyugat-európai országban forgalmazott azonos élelmiszerek minőségét ellenőrzik - jelentette be Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az Országgyűlés gazdasági bizottságában.

Az államtitkár elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte, hogy a nagy élelmiszergyártók kettős mércét alkalmaznak a nyugati és a kelet-közép-európai emberek számára fogalmazott élelmiszerek minőségénél, és becsapják a vásárlókat. A február 20-án elrendelt vizsgálat során fűszerek, konzervek, fagyasztott-, édesipari-, és tejtermékek, illetve alkoholos és nem alkoholos italok Magyarországon és Nyugat-Európában árult fajtáit hasonlítják össze. Laboratóriumi, jelölésbeli és érzékszervi vizsgálatot is végeznek. A mintákat a Nébih munkatársai gyűjtik nemcsak Ausztriából, hanem távolabbi nyugat-európai országból is - tette hozzá Zsigó.

Mint emlékezetes a visegrádi négyeket alkotó országokban is "hadjárat" kezdődött az élelmiszerek kettős minősége miatt, a magyar reakciót például megelőzte a szlovák felvetés. Azóta egy platformra kerültek az országok, és mint Zsigó Róbert beszámolt róla, a négyek márciusban felkérték az Európai Bizottságot, hogy foglalkozzon a kérdéssel.

Az LMP húszpontos javaslatcsomagot állított össze, hogy elérjék, jobb minőségű élelmiszereket áruljanak az üzletekben - jelentette be az ülésen Sallai R. Benedek. A kormány csak hisztériakeltést csinál, de az embereket nem képes megvédeni - tette hozzá. (A beadványt a kormánytöbbségű bizottság tárgysorozatba sem vette.) Az LMP szakpolitikusa egy egyetemi kutatásra is hivatkozott, amely szerint az országban megtermelt zöldség mennyisége az EU-csatlakozás óta csökken, és a hazai zöldségfogyasztás is visszaesett. Erre szerinte azért fontos felhívni a figyelmet, mert az élelmiszer-biztonság ügyének megvitatásakor a kormánynak szembesülnie kell azzal: nem elég pusztán külföldre mutogatni, a kabinet felelőssége is, hogy mi kerül a boltok polcaira.

Agrárszakemberek, megerősítve Sallai R. Benedek felvetését arra hívták fel a figyelmet. hogy sok hazai hústerméket például éppen a minőségi kifogások miatt nem engednek be Ausztriába. A hazai Élelmiszerkönyv alapján azonban ezek a húskészítmények a magyar piacon minden további nélkül forgalmazhatók.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!