Előző
Következő
új cikk

Külföld

Orosz befektetők Trump tornyaiban

Népszava|2017. márc 21. 05:32
[A+ A-]

A jelenlegi elnök barátai is vettek itt ingatlant FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Donald Trump üzleti birodalmának koronagyémántja a Manhattan déli csücskénél lévő Trump-torony, de igen érdekes ingatlan a New York-i ENSZ-székház közelében 2001-ben felépült Trump World Tower is. A felhőkarcolóban a volt Szovjetunióból pénzüket kimentő orosz gazdagok számos ingatlant vettek. Trump floridai luxusházaiba is majd 100 millió dollárt fektetett be az orosz elit. Aki az amerikai elnök orosz kapcsolatainak hátterét kutatja, nem kell sokáig keresgélnie.

Elnökké választását követően az ingatlanmágnás nem volt hajlandó megválni vállalkozásaitól, csupán annyit tett, hogy birodalmának igazgatását fiaira bízta, ahelyett, hogy vagyonkezelő alapban helyezte volna el, hogy elkerülje az összeférhetetlenséget. A kérdések azonban csak sokasodnak, annak ellenére, hogy Donald Trump megígérte, „nem beszélget” fiaival üzleti ügyekről. Noha az elnök kategorikusan tagadja, hogy jelentős üzleti kapcsolatai lettek volna vagy lennének Oroszországgal, az amerikai média számos adatot talált az ellenkezőjére.

A Trump World Tower építéséhez az 1990-es években az ingatlanbefektető lázasan kereste a pénzes vevőket. Donald Trump bajban volt, akkor mentek csődbe kaszinói Atlantic Cityben, a torony építését német befektetők hiteleiből finanszírozta. A Bloomberg nyomozó újságírói New York-i telekkönyvi adatok, több tucat interjú alapján vizsgálták meg, hogy kik is vásároltak ingatlant a másik Trump-toronyban. A milliárdost kisegítették a barátai, mostani elnöki tanácsadója, Kellyanne Conway, személyes ügyvédje, Michael Cohen egyaránt vett ott lakást, Cohen ukrán rokonságának is ajánlotta a kiváló befektetést. Trump mostanság elnökként hálálja meg egykori támogatásukat.

Mint kiderült, a felhőkarcoló legértékesebb szintjein a volt Szovjetunióból vagyonukat kimentő gazdagok, vagy hozzájuk kötődő vállalkozások vettek lakásokat, irodahelyiségeket. „Oroszországból, Ukrajnából, Kazahsztánból jöttek legnagyobb vevőink” – mondta a hírügynökségnek Debra Scotts ingatlanügynök, aki az értékesítést szervezte. A legfelső emeletekre sokáig nem találtak vevőket, de a 76. és 83. emelet közötti részeket jórészt biztos ingatlanbefektetést kereső orosz oligarcháknak adták el, számos luxusapartman még az építkezés közben elkelt. A moszkvai eladásokat a Sotheby’s a Kirszanova orosz ingatlancéggel közösen szervezte 2002-ben. Trump legidősebb fia, Donald Junior 2008-ban büszkén nyilatkozta üzleti ügyeikről: „Rengeteg pénz ömlik be Oroszországból”.

A 845 United Nations Plaza címen található felhőkarcoló a kimentett orosz vagyonok egyik lerakata lett – írta a Bloomberg. A toronyban található luxuslakásokra egy kétes maffiakapcsolatokkal gyanúsított ukrán emigráns, Sam Kislin adott jelzáloghitelt. Kislin egy grúz emigránssal, az orosz olajüzletben is szerepet játszó Tamir Sapirral közösen nyitott elektronikai boltból gazdagodott meg, az Amerikát felfedező orosz turisták náluk vettek videólejátszókat. Kislin a volt New York-i polgármester, Rudy Giuliani kampányát is pénzelte, pénzmosás vádjával az FBI is vizsgálódott ügyeiben az 1990-es években, de soha nem emeltek vádat ellene.

Kislin adott jelzáloghitelt Vaszilij Szaliginnek, az ukrán, egykor Viktor Janukovics elnök által vezetett Régiók Pártja egyik politikusának, aki a Trump World Tower 83. emeletén vett lakást. Ez azokban az időkben történt, amikor Paul Manafort, Trump későbbi kampánymenedzsere az oroszbarát ukrán párt tanácsadójaként többmillió dolláros jövedelmet húzott.

A Manhattan északi részén található World Tower 79. emeletén, 1,6 millió dollárért vett ingatlant Eduard Nyektalov, egy üzbég születésű gyémántkereskedő, aki a kolumbiai drogkartelleknek adott el hétköznapi tárgyaknak álcázott aranytömböket. Nyektalov ellen is vizsgálat indult, állítólag együttműködött a hatóságokkal, a manhattani utcán lelőtték. A lakásán már korábban túladott, félmillió dolláros haszonnal.

Trump vállalkozása szerint csak egy átlagos ingatlanbefektető cégről van szó, a Trump Organization egy „globális brand”, amely világszerte ad és vesz ingatlanokat. Amanda Miller marketingvezető a Bloombergnek azt válaszolta, az üzleteikről szóló médiatörténetek kitaláltak és félrevezetőek.

Floridába majd százmillió áramlott
Trump floridai luxusépületeibe majd százmillió dollárt fektetett be az orosz elit – ezt a Reuters oknyomozó újságírói tárták fel. Adataik szerint a hét dél-floridai Trump-toronyban legalább 63 orosz útlevéllel rendelkező befektető mintegy 98,4 millió dollár értékben vásárolt apartmanokat.
A Reuters szerint másod- és harmadvonalbeli, politikai kapcsolatokkal rendelkező orosz üzletemberekről van szó, akik azonban nem köthetők Putyin orosz elnök köréhez. A nem orosz útlevelet használó, orosz-amerikai vevőket nem számították bele összesítésükbe.
Trump hét floridai tornya közül a Sunny Isles Beach üdülőközpontban található ingatlan igazi orosz emigránsparadicsom, mintegy 1200 oroszországi születésű lakója van.

E.É.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!