Előző
Következő
új cikk

Külföld

Cáfolta az FBI-főnök Obama lehallgatását

Népszava-információ|2017. márc 21. 05:33
[A+ A-]

James Comey, az FBI igazgatója tegnap a washingtoni képviselőház igazságügyi bizottságának meghallgatásán – az igazságügyi tárca felhatalmazásával – leszögezte: sem az FBI-nak, sem a minisztériumnak nincs olyan információja, amely alátámasztaná Donald Trump állításait. 

Az amerikai elnök Twitteren március elején azzal vádolta meg elődjét, Barack Obamát, lehallgatta telefonjait a Trump-toronyban. Az NSA igazgatója, Michael Rogers is cáfolta azt a FoxNews jogi szakértője által hangoztatott állítást, hogy az Obama-kormányzat a brit GCHQ ügynökséget kérte volna fel Trump telefonjának lehallgatására. Comey megerősítette: egyetlen elnök sem rendelhet el lehallgatást, ezt szigorúan szabályozott módon csak bíróság teheti meg.

Az FBI-főnök megerősítette, jelenleg is folyik a vizsgálat a tavalyi elnökválasztás befolyásolását célzó orosz hackertámadások ügyében. Vizsgálják azt is, hogy a Trump-kampány tagjai és az orosz ügynökök között volt-e együttműködés. Comey hangsúlyozta, mivel folyamatban lévő vizsgálatról van szó, részleteket nem hozhat nyilvánosságra. Az igazságügyi bizottság republikánus tagjai más irányba igyekeztek terelni a meghallgatást. Tom Rooney kérdésére, törvénybe ütköző-e leleplezni valakinek a személyazonosságát, aki megfigyelés alatt áll, az FBI igazgatója igennel felelt.

Trey Gowdy – előző években ő vezette a bengázi konzulátus ügyében a demokraták ellen a vizsgálatot – az amerikai lapokban, meg nem nevezett kormányforrásokra hivatkozva közölt kiszivárogtatásokról igyekezett kimondatni: a kémkedési törvényt sérthetik. Gowdy az Obama-kormányzat több volt tagját, köztük John Brennan CIA-igazgatót, Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadót, s magát Obamát is felsorolta, mint akik tudhattak Trump leváltott nemzetbiztonsági tanácsadója, Mike Flynn orosz kapcsolatairól, s kiszivárogtathatták az információt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!