Előző
Következő
új cikk

Belföld

Sikeresen fizettetne az MSZP a gazdagokkal?

Népszava|2017. márc 21. 05:03
[A+ A-]

A fősodorhoz tartozó pártok ritkán szánták rá magukat arra, hogy bármely társadalmi réteggel nyíltan konfrontálódjanak - hangsúlyozza Mikecz Dániel politológus lapunknak, amikor a - főként az ellenzéki oldalon - vitát kiváltó, új MSZP-kampányról kérdeztük. "Fizessenek a gazdagok!" - hirdetik ugyanis országszerte a szocialisták, miután a múlt héten Molnár Gyula pártelnök és Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje országjáró kampányt kezdett: "Tegyünk igazságot" címmel.

A Republikon Intézet kutatója szerint még a Fidesz is igyekszik hangzatos szólamokba csomagolni intézkedéseit, amikor rendre megsérti a legkülönbözőbb csoportok érdekeit. Amikor például az Orbán-kormány a gyakran emlegetett "perverz újraelosztással" a tehetősebbek javára, a szegények kárára alakítja át a jövedelmi viszonyokat, akkor ezt azzal a pozitív üzenettel magyarázza, hogy javítani szeretne a dolgozó emberek helyzetén. A kormány negatív kampányai eközben elsősorban Magyarországon kívüli csoportok ("migránsok") vagy személyek (Soros György) ellen irányulnak.

Az MSZP-re a kilencvenes évek elejétől kezdve különösképpen érvényes, hogy mindenkinek kedvezni akart, a társadalom minden rétegével próbálta kerülni az összeütközést - állapította meg Mikecz. A szocialista párt a létbiztonsága miatt aggódó, a Kádár-korszakra nosztalgiával emlékező kisembereket éppen úgy megpróbálta képviselni, mint a felső-középosztályhoz tartozó, a nyugati modernizációt támogató - vagy akár technokrata - ­értelmiséget. A szakértő szerint ezért számít új elemnek az MSZP mostani jelszava: "Fizessenek a gazdagok!", hiszen a szocialista párt (tőle szokatlan módon) szándékosan beleállt a konfliktusba. Az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként színre lépő Botka László így nyomatékosítja, hogy új baloldali - és valóban baloldali - programmal készül a választásra.

A szocialisták honlapján a gazdagokat Orbán Viktor miniszterelnök, Mészáros Lőrinc, Felcsút milliárdos polgármester-vállalkozója, Matolcsy György jegybankelnök és Andy Vajna, a szintén dúsgazdag filmes-kaszinós kormánybiztos jeleníti meg. Szerepeltetésükre azért van szükség, hogy átélhető legyen, ki és mi ellen szól az MSZP kampánya - mondja a politológus. Botka nyilatkozataiból ugyanakkor világosan kiolvasható, hogy a "gazdagok" elleni fellépés nem csupán néhány tucat fideszes oligarchát, hanem jóval szélesebb réteget érint.

A "balra át" vihart kavart a hagyományosan balnak nevezett politikai térfélen, Gyurcsány Ferenc már-már személyeskedő vitába bonyolódott az MSZP-vel, Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Modern Magyarországért Mozgalom vezetője pedig az ATV-ben "vérpopulista propagandának" minősítette az MSZP-s szlogent. Mikecz Dániel nem egészen így látja. A "populista" kifejezés egyébként is inflálódott, túl sokan és túl sokat koptatták már - mondta, hozzátéve: ő egy szűkebb értelmezést használ, s csak azokat tartja populistáknak, akik a saját meggyőződésüket a teljes ország véleményével azonosítják. Azok viszont, akik nem neoliberális, netán népszerű álláspontot képviselnek, még nem feltétlenül populisták.

A gazdagok elleni kampány arra is jó lehet, hogy a szocialisták visszahódítsák a Jobbikhoz vándorolt híveiket. A stratégia azonban nem nélkülözi a kockázatokat, az MSZP elijesztheti a magasabb státuszú szavazóit. A politikai közélet rendkívül megosztott, Mikecz szerint az MSZP-nek attól nem kell félnie, hogy az elriasztott szavazók a Fidesznél kötnek ki. Reális veszély viszont, hogy átpártolnak más baloldali pártokhoz, a liberális jegyeket mutató Együtthöz vagy a Demokratikus Koalícióhoz.

A Momentum Mozgalom ebből a szempontból még nem játszik. A Momentum - vélekedik Mikecz - egyelőre kiforratlan, és az a generációs jelleg, amely a kötőerejét adja, gátja lehet a növekedésének. Egyúttal annak is, hogy magához vonzza az idősebb korosztályhoz tartozó, az MSZP helyett más pártot kereső kvalifikált értelmiségi szavazókat. Ha már itt tartunk: az Indexen közölt információ szerint a Fidesz azért folytat negatív kampányt a Momentum ellen, hogy indirekt módon erősítse az új pártot, gyengítse az ellenzéket. Mikecz ezzel nem ért egyet. Úgy látja, a Fidesz egyszerűen csak elhelyezi a Momentumot a politikai térképen, nehogy a szavazói közül bárki szimpatikusnak találja a "pragmatikus fiatalokból" álló mozgalmat.

"Igazságot fog tenni"
"A gazdagokért aggódó Varga Mihály megdöbbent, hogy Botka László luxusadót fog kivetni azokra, akiknek 1 millió forintnál nagyobb a havi jövedelmük, 100 millió forintnál több a vagyonuk, és 100 hektárnál több földjük van" - reagált az MSZP a nemzetgazdasági miniszter a párt miniszterelnök-jelöltjének programját érintő kormányzati kritikára. "A gazdagokat védő Fidesz minisztere kijelentette: 'nem tartja erkölcsösnek és ésszerűnek' a gazdagok megadóztatását, így azt sem, hogy az ebből befolyó 300 milliárd forintot az egészségügy rendbetételére, színvonalas oktatásra, a fizetések és nyugdíjak emelésére fordítsák - írták, felsorolva a Fidesz-kabinet jómódúakat és a feketegazdaságot támogató intézkedéseit, majd pedig hozzátéve: "Botka László programja igazságot fog tenni: fizessenek a gazdagok!"

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!