Előző
Következő
új cikk

Külföld

Theresa May aktiválja az 50. cikkelyt

Népszava|2017. márc 21. 05:34
[A+ A-]

Theresa May brit kormányfő jövő szerdán aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. Ezzel elindulhat az uniós kilépési tárgyalások kétéves folyamata.

Theresa May március 29-én nyomja be a Brexit-gombot. Az 50. cikkely aktiválása egy az Európai Tanácshoz intézett levélben történik meg. Donald Tusk, az ET frissen újraválasztott elnöke Twitter üzenetében ígérte, az Egyesült Királyság a jövő szerdai első lépést követő 48 órán belül az Unió többi huszonhét tagországa elé terjeszti a Brexitre vonatkozó irányelveket.

A brit kormányfő a várhatóan rövid, nem több mint kétoldalas levél kézbesítésének napján a westminsteri parlament alsóházában összefoglalja kilépési koncepcióját. A kormányfő a walesi Swansea-ban tartózkodott a „D-day” időpontjának nyilvánosságra hozatalakor, ám jövő szerdáig Skóciát és Észak-Írországot is felkeresi. E két tartomány szavazópolgárai az EU-tagság folytatása mellett voksoltak múlt év június 23-án. May Walesben hangsúlyozta a „gazdaság fejlesztésének fontosságát”, hogy „a növekedés és gyarapodás előnyeit az Egyesült Királyság valamennyi részében érezni lehessen”.

David Davis Brexit-ügyi miniszter kijelentette, a szigetország „egy nemzedék legfontosabb tárgyalásainak küszöbén áll”. A BBC online által idézett nyilatkozata szerint, a londoni kormány „tudja, mit akar elérni”. Olyan megállapodást, „amely mind az Egyesült Királyság, mind egész Európa számára elfogadható, és új partneri viszonyt létesít Nagy-Britannia és az Európai Unióban élő barátaink, szövetségeseink között”.

Bár Theresa May egy korábbi hangzatos fordulatában arra utalt, inkább lemond a megegyezésről, minthogy előnytelen megállapodással érje be az EU-val, a cél az, hogy másfél év alatt létrejöjjön az „üzlet” és a fennmaradó hat hónapban mind a westminsteri parlament, mind a közösség országainak szükséges többsége jóváhagyja azt. Az EU láncait lerázni akaró brit szavazópolgárok akarata mindenképpen meg fog valósulni.

A Downing Street 10. hétfőn ismételten cáfolta azokat a brit sajtóértesüléseket, melyek szerint a Konzervatív Párt több befolyásos vezetőjének tanácsát követve idő előtti parlamenti választást írnak ki. A hétvégi lapok már az időpontot is latolgatták, május 4-ét, amikor amúgy is rendeznek részleges helyhatósági és polgármesteri voksolást. Bár a lépéssel növelni lehetne a toryk parlamenti többségét, az ötéves parlamenti ciklusról szóló törvény megváltoztatása visszaüthet.

R. Hahn Veronika (London)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!