Előző
Következő
új cikk

Külföld

Rodrigo Duterte újabb aranyköpései

Népszava|2017. márc 21. 05:36
[A+ A-]

„Nem értem ezeket a hülyéket. Ne akarjátok ránk erőltetni a kultúrátokat és a hiteteket és megmondani, hogy milyennek kell lennie egy kormánynak!” – kelt ki Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök, miután az Európai Parlament határozatban ítélte el, hogy az államfő visszaállítaná a halálbüntetést. 

Az EP-képviselők aggodalmukat fejezték ki, amiért a hatóságok számos törvényen kívüli leszámolást hajtanak végre Duterte drogellenes háborúja során. A botrányos kijelentéseiről ismert elnök hétvégi mianmari látogatása alkalmával vette célkeresztbe az EP-t. A 71 éves politikus több mint húsz évig volt Davao polgármestere. Bár a városban javultak a bűnügyi statisztikák, ám – gyakran törvénytelen – módszerei miatt kiérdemelte a „Büntető” becenevet. Már a tavalyi elnökválasztás során is azzal kampányolt, visszaszorítja a kábítószer-fogyasztást az országban, s beiktatása után el is kezdte „hadjáratát”.

Hivatalos adatok szerint 2500 ember vesztette életét, civil szervezetek szerint azonban a hatóságok több mint hétezer emberrel – többségében jelentéktelen bűnözőkkel és drogfüggőkkel – végeztek az utcákon. A képviselőház márciusban kezdeményezte, állítsák vissza a halálbüntetést a drogvétségek miatt elítélt emberek számára. A törvényről majd a szenátus dönt. Vitatható módszerei ellenére Duterte rendkívül népszerű hazájában, a nemzetközi közösség azonban többször is felszólalt az intézkedései ellen.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!