Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Ennyiért jöhetne a Rolling Stones is

Népszava|2017. márc 21. 05:45
[A+ A-]

A költségvetésből A-kategóriás világsztárra is futná FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN WINTER

Az Európai Unió közbeszerzési honlapjának írása szerint hirdetés nélküli közbeszerzésen 3,7 milliárd forintért megkapta a Müpa Budapest Nonprofit Kft. a vizes világbajnokság ünnepségeinek művészeti tervezését és szervezését – írta lapunk március 13-án. Megkerestük az intézményt vezető Káel Csabát és a meghatározó magyar fesztivál- és koncertszervezőket, hogy megtudjuk, mire elég a meghökkentően magasnak tűnő büdzsé. Világsztárok meghívását is lehetővé teszi-e ez az összeg, és elég-e a rendelkezésre álló nem egészen négy hónap július 14-ig egy ilyen volumenű esemény megrendezéséhez?

Borsos László, az egyik legnagyobb magyarországi koncertszervezőcég (Robbie Williamst, Bruno Marsot és a Cirque du Soleil produkciót is Budapestre hozó) Live Nation Magyarország ügyvezetője szerint a 3,7 milliárd forint, azaz kb. 12,3 millió dollár elég lehet akár a legnagyobb világsztárok – például a Rolling Stones - gázsijára is, de fontos hangsúlyozni, hogy az ilyen típusú rendezvényeknél nemcsak a művészek fellépti díja jelent költséget. A gázsi mellett az első osztályú repülőjegyektől a színpadtechnikát és hangszereket szállító kamionokig, a biztosítástól a luxusszállásig, a különleges étkezési igényektől a személyzeti költségekig rengeteg tétel adódik össze, amikor egy kulturális rendezvény büdzséjéről esik szó.

A Müpa Budapest Nonprofit Kft. meghívásos pályázat útján került kiválasztásra: a megbízás egy részfeladat elvégzésére, a 17. FINA világbajnokság nyitóünnepségeivel és záróünnepségével kapcsolatos rendezvények művészeti megvalósítására szól, melynek költségvetése 1 999 736 000 forint - pontosítja az információnkat a Müpa sajtóosztálya. A pályázatban foglalt másik részfeladatot, a nyitóesemény technikai lebonyolítását pedig – nem alvállalkozóként, hanem a részfeladat nyerteseként - az ECA2 francia cég biztosítja, amely 1,8 milliárd forintért vállalta a megbízást.

 Mit tud az alvállalkozó?
Kerestük az alvállalkozó ECA2 céget, ám nem válaszoltak a rendezvény részleteit firtató kérdéseinkre. A weboldalukon olvasható információk szerint a cég alaptevékenysége a multimédia show tervezés és kivitelezés. Jogilag a vállalkozás székhelye Hong Kongban található, de az operatív tevékenységüket Franciaországban végzik.
A cég szervezte többek között az Eiffel toronynál 2000-ben megrendezett Millenium show-t. Sportrendezvényeken is többször bizonyítottak már, nevükhöz fűződik az 1998-as franciaországi futball világbajnokság nyitó- és záróünnepsége, 2003-ban Ajubában az Afrika játékokat rendezték, a 2004-ben Athénban pedig a paralimpiai játékok ceremóniáját.
Történetmesélésre is vállalkoznak a legkorszerűbb 3D-design, a fénytechnika és a multimédia effektusok segítségével, például 2014-ben Nigéria centenáriumi ünnepségén az ország történelmének bemutatása volt a megrendelő koncepciója. Eseményeiken a vizualitás nem csupán a technológia korszerű alkalmazásáról szól, hanem a díszletek, látványelemek és a résztvevő emberek összekapcsolásáról is.

Lapunk kérdésére, hogy miért az amúgy is kiemelten támogatott kulturális intézmény kapott meghívást a pályázatra, azt a választ kaptuk, hogy a Müpa nemzetközi tapasztalatával és kapcsolataival, szaktudásával járul hozzá a sikeres és magas színvonalú lebonyolításhoz. Hogy kik lesznek a fellépők? „A művészeti koncepció alapján a forgatókönyv kidolgozása elkezdődött és jelenleg is zajlik – a részletes programról, a fellépők-közreműködők személyéről, a helyszínekről a folyamat előrehaladtával kap tájékoztatást a sajtó." - jött a hivatalos válasz.​ Egyébként a Művészetek Palotája, az utóbbi években egyre több házon kívüli programot szervez. Ebbe a sorba tartozik például a tavalyi Plácido Domingo ingyenes koncert, ami az utolsó pillanatban a tervezett Szent István Bazilika helyett a Papp László Sportarénába került át.

A világsztároknak nincs fix gázsijuk – emeli ki Borsos László, aki ezzel kapcsolatban felhívja a figyelmet arra is, hogy a művészek fellépti díja függ attól, hogy turnéznak-e, körutazásukba könnyen beilleszthető-e a budapesti helyszín, vagy épp a malibui házukban töltött szabadságukról hívják fellépni őket. Számos egyéb, gázsijukat kiegészítő költség is felmerülhet, az alkalomhoz illő különleges rendezői kívánságok is járhatnak extra pénzügyi kötöttségekkel.

Ami a nem egészen négy hónapos időintervallumot illeti, Borsos László szerint a július 14-30. között zajló rendezvény időpontja ugyan közelinek tűnik, még nem vagyunk elkésve. Jelenleg is zajlik még a nyári fesztiválok foglalása, ezért bár a legnagyobb művészek ilyenkor már le vannak kötve, mégsem lehetetlen A-kategóriás sztárt elhozni Budapestre.

Borsos László lapunk kérése ellenére nem játszik el a gondolattal, hogy milyen rendezvényt szervezne a 3,7 milliárd forintból, mert nem látta a kiírást, az igényeket, és nem ismeri a feltételeket.

A Sziget 2015-ös nyeresége túllépte a félmilliárd forintot, 2016-ban pedig „több százmilliós nyereséget hozhatott a fesztivál” – fejtette ki Gerendai Károly a rendezvény utolsó napján.

Jakobi László, a klasszikus zenei világsztárokat felvonultató MVM koncertek szervezője összesen évi 40 millió forint támogatásból tudja Magyarországra hozni az olyan muzsikusokat, mint Christoph von Dohnányi, Msztyiszlav Rosztropovics, Fazil Say, Grigorij Szokolov, Joshua Bell, Jevgenyij Krolojov vagy a Philharmonia Zenekar London. A szó szerint egyszemélyes zenész-koncertszervező csellista a saját művészbarátait kéri fel magyarországi fellépésre, akik a személyes kapcsolat okán a szokásosnál sokkal kisebb gázsiért is eljönnek hozzánk. Jakobi László is azt állítja lapunk kérdésére válaszolva, hogy a világsztároknak – klasszikus zenei művészeknek sem – nincs meghatározott gázsijuk, ugyanaz a zenész fellép 10 ezer euróért és 100 ezerért is, függően az eseménytől, a körülményektől, és a meghívó személyétől.

Olcsóbb a koronát utaztatni
  • 2011-ben a nagy vitát kiváltó millenniumi rendezvénysorozat keretén belül utazott a Szent Korona Esztergomból Budapestre és vissza, az eseményre pontont is kellett építeni. Ezt is tartalmazta a 150 milliós összköltségvetés, melyről azonban a Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal nem tudott hivatalos tájékoztatást adni, mert a rendező szervek állítólag saját költségvetésből finanszírozták az ünnepséget.
  • A 2010-es Úszó EB nyitó eseményén a következő művészek léptek fel: Bangó Margit, Strokes, Bad Boy's együttes, Presidance tánccsoport, 100 Tagú Cigányzenekar.
  • Tavaly augusztus 20-án mintegy 220 millió forintot költöttek a központi rendezvényekre, ebből csak 150 millió forint volt a tűzijáték közvetlen költsége.
  • 2015-ben a Sziget 4,7 milliárdos költségvetésének 0, 9 százaléka volt az állami támogatás, a tavalyi 5,4 milliárd forintos költségvetésnek szintén minimális része volt az állami dotáció.

B.Gy., H.K., K.Sz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!