Előző
Következő
új cikk

Belföld

Összekeverhető címletek

Népszava|2017. márc 21. 05:16
[A+ A-]

Többen összekeverik a nemrég bevezetett új kétezrest a két éve használatos új húszezressel. A jegybank nem lát problémát, a szakértő viszont el tudott volna képzelni szerencsésebb színválasztást is.

Az új kétezres bankjegy március eleji bevezetése óta többen jelezték lapunknak, hogy az könnyen összekeverhető a 2015 óta forgalomban lévő új húszezressel. Nem mindegy. Aki téveszt, címletenként 18 ezer forintot nyer vagy épp bukik. Volt, hogy az új kétezrest a vevő és a pénztáros is húszezresnek nézte. A 18 ezres eltérést később korrektül rendezték.

Az új kétezres ugyan grafikailag minden szakmai szempontnak megfelel, a két bankjegy markánsabb megkülönböztethetősége mégis több kreativitást kívánt volna – vélekedett megkeresésünkre Závodszky Ferenc tervezőgrafikus, az International Business Designer Akadémia egykori tanára. - A két címlet nem csak azért keverhető össze, mert mindkettő kezdő számjegye a kettes, hanem mert a húszezres narancsos és a kétezres barnás árnyalata is alapvetően meleg színek – tette hozzá. De szerinte akár a megrendelő – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – is helyezhetett volna nagyobb hangsúlyt arra, hogy a két bankjegy mindennapi használat, a forgatás során összekeverhető, vitákat és akár anyagi károkat okozhat.

Készpénzfizetés során rendszerint csak egy pillantást vetünk a bankjegyre: külön tudományág foglalkozik azzal, hogy ilyen rövid idő alatt milyen könnyen keverhetünk össze amúgy ismertnek vélt alakzatokat és ezt miként lehet kiküszöbölni. Ráadásul a bankjegyeknek például idősek vagy külföldiek számára is első pillantásra egyértelműen megkülönböztethetőnek kell lenniük. Példaként a nyolcvanas évek piros „szocialista” és két „világútlevelének” erősen eltérő színét hozta fel.

Figyelembe véve, hogy jelenleg 120 millió darab új 20 ezres és 5 millió új 2 ezres van forgalomban, az esetleges – sajnálatos – tévesztések száma nem jelentős – fogalmaztak megkeresésünkre az MNB-nél. Ilyen inkább csak kibocsátáskor fordul elő, kis számban. Mindazonáltal szakértőik minden észrevételt megvizsgálnak. Felhívták a figyelmet, hogy a megkülönböztető jegyekről folyamatosan tájékoztatják a lakosságot. Egyszersmind úgy tartják, a bankjegyeket – különösen azok bevezetésekor – az elvárható figyelemmel, „például rátekintéssel” kell kezelni. Megkülönböztető jegy például, hogy míg a 2 ezres értékjelzése balszélre, addig a húszezresé középre került. A tervezés folyamatát „több szakma ismereteit átfogó szakértői testület koordinálja”; korrekciót nem látnak indokoltnak.

Pálinkás György tervezőt nem értük el, de egy másik szakmabeli kollégája is tagadta az összekeverhetőséget. A lakosság időben kapott tájékoztatást, a színek eltérnek, és bár minden pénz a megrendelő-kivitelező egyeztetése során nyeri el végső formáját, ebben külön pszichológiai vizsgálatot nem tartott szükségesnek. A két bankjegyet idővel szerinte is megszokjuk: példaként a dollárt hozta fel, amelynek valamennyi címlete egyszínű. (Mások a szovjet rubel és a mongol tugrik hasonlóságára emlékeztek.)

Az Országos Kereskedelmi Szövetséghez ilyen panasz mindeddig nem érkezett - közölte kérdésünkre Vámos György főtitkár. A Tesco se kapott hasonló jelzést áruházaitól; mint írták, nagy hangsúlyt fektettek az új bankjegyek megismertetésére.

Marnitz István

Lájkoljon minket a Facebook-on is!