Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán ma ajánlatot tesz Salgótarjánnak

Népszava|2017. márc 21. 05:07
[A+ A-]

Feketelistán volt a kormánynál Salgótarján eddig, ám Orbán Viktor mai látogatása fordulatot hozhat FOTÓ: WIKIPÉDIA

Utoljára maradtak a "szoci" városok Orbán Viktor országjáró listáján: Szeged után az ország második legkisebb megyei jogú városába, a baloldali irányítású Salgótarjánba látogat el ma a miniszterelnök. Ígéretekből azonban e Modern Városban sem lesz hiány.

Finoman szólva eddig nem halmozták el kormányzati pénzekkel a nehéz sorsú hajdani bányászvárost, Salgótarjánt azóta, hogy Orbán Viktornak "csalódást okozott". Az állam által kötelezően átruházott feladatok ellátása itt évente közel 5 milliárd forintba kerül, ehhez képest állami normatívából ennek körülbelül a felét kapták meg eddig, s további egy-másfél milliárdot szedtek be helyi adókból. A hiányzó egymilliárdot korábban nagyvonalúan kipótolták az úgynevezett "önhikis" forrásból, legalábbis addig, amíg a fideszes Székyné Sztrémi Melinda volt a polgármester. Amikor 2014-ben a szocialista Dóra Ottó került a posztra, egyből elzáródtak a csapok: az első évben az egymilliárd helyett mindössze hatvanmillió forintot kapott a nógrádi megyeszékhely működésre, miközben a nála jóval fejlettebb Zalaegerszegnek működési és fejlesztési kiadásokra 800 milliót "utaltak át", Nagykanizsa félmilliárdot, Lenti 400 milliót, Pécs 1 milliárd 362 milliót, Nyíregyháza pedig egymilliárdot forintot könyvelhetett el kormányzati támogatásként.

A szocialista győzelem miatt "bepöccentek" a nógrádi fideszesek is: ekkor szavazták meg a megyei közgyűlésben a javaslatot, hogy ne Salgótarján, hanem Balassagyarmat legyen a megyeszékhely. Más kérdés, hogy ebből végül nem lett semmi, a megyeszékhelyek kijelölésének kérdése ugyanis az Országgyűlés hatásköre, itt pedig a nem döntöttek a változtatásról.

Dóra Ottó korábbi polgármester alig egy évvel a megválasztása után elhunyt, ezért időközi választásokat kellett kiírni. Kövér László gyorsan el is magyarázta a tarjániaknak, hogyan is kellene szavazniuk, hogy újra kinyíljanak azok a bizonyos pénzcsapok. A fideszes házelnök úgy fogalmazott, hogy a választók ezúttal nem hibázhatnak, olyan polgármestert kell választaniuk, aki képes megtalálni a partneri viszonyt a kormányzattal. Salgótarján azonban fittyet hányt az intésre, s - az ózdi, a veszprémi és a tapolcai választási vereség után újabb csapást mérve a jobboldalra - ismét szocialista polgármestert választott 2016 februárjában: Fekete Zsoltot, aki korábban Dóra Ottó jobbkeze, s alpolgármestere volt.

A szocialista városvezető eddig leginkább válságmenedzselést folytatott, s igyekezett betömködni a költségvetésben keletkezett lukakat. Tőle tudjuk: ehhez részben a város vagyonának mozdítható tőkérészét áldozták fel. Az utóbbi hónapokban azonban mintha növekedett volna a feléjük irányított állami támogatás. A polgármester szerint talán született valahol egy olyan döntés, hogy nem kell mindenáron megfojtani Salgótarjánt. A városnak egyébként van fejlesztési terve, s hatvanmilliárd forintból már érezhető eredményeket tudnának felmutatni. A hvg.hu úgy tudja: Orbán Viktor az ígéret szintjén még meg is fejelheti ezt az összeget, s egy 72 milliárdos - zömmel persze uniós forrásokra alapozott - fejlesztéscsomagot harangoz ma be a nógrádi városban.

Doros Judit

Lájkoljon minket a Facebook-on is!