Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Újabb Seuso-kincseket keresnek Szárhegyen

Népszava|2017. márc 21. 08:18
[A+ A-]

Tavasszal kiderülhet, igaza van-e Dénes József régésznek, miszerint a Kőszárhegy melletti Szárhegy rejti a Seuso-kincs még meg nem talált darabjait – írja a feol.hu.

A Fejér megyei lap az elmúlt egy esztendőben többször írt Dénes József régész, lelőhelyvédelmi szakértő elméletéről, miszerint a Kőszárhegy melletti Szárhegy déli lejtőjén a Seuso-kincshez tartozó további leleteket rejt a föld.

Az ügyben januárban intézett kérdést Szávay István jobbikos képviselő Rétvári Bence államtitkárhoz. A kérdésre, mikor kezdődik a Seuso-kincs feltételezett lelőhelyének feltárása, az államtitkár válaszolt. Eszerint a Seuso kutatási program idei tervébe felvették a helyszín komplex vizsgálatát. Amint a költségvetés, illetve a terület tulajdonosának hozzájárulása megvan, a Magyar Nemzeti Múzeum elvégzi a kutatást.

A régész a portálnak elmondta, a Seuso-kincs eredeti lelőhelyének 100 százalékban biztos meghatározása még előttünk áll. Bizonyosságról majd azt követően beszélhetünk, miután előkerültek a valószínűleg még most is a földben lévő további elrejtett tárgyak. Ami eddig történt, nagyon biztató, de a döntő lépés még hátravan.

Ami most az igazi szenzáció, hogy mindeközben szinte bizonyosan sikerült megtalálni a valódi, éles helyszínt. A szinte szócska eltűnése az, ami még előttünk áll.

Már az eddig ismert tárgyak száma és súlya alapján is a valaha előkerült legnagyobb kincsleletről lehet szó. Tehát némi bátorság kell ahhoz, hogy még többet feltételezzünk. Mégis úgy ítélem meg, indokolt további tárgyak előkerülésének komoly esélyével számolnunk. Nem reménytelen abban bízni, hogy belátható időn belül az egykori teljes Seuso-készlet megismerhető lesz – mondta Dénes József a feol.hu-nak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!