Előző
Következő
új cikk

Belföld

Felderítettük a Soros-főhadiszállást

Népszava|2017. márc 22. 05:05
[A+ A-]

Lukács Áron és Sárközi Gábor épp üldögéléssel ássa alá a világ értékeit FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Még nem igazán tudják eldönteni az Aurórában, hogy sírjanak vagy nevessenek. A szélsőjobboldal felfedezése szerint ugyanis Soros György ebben a józsefvárosi kulturális központban hozta létre magyarországi támaszpontját. Megvizsgáltuk, atombiztos-e a főhadiszállás.

Örülhet Orbán Viktor, Németh Szilárd és a többi fiatal demokrata: a magyar kormány nem marad magára a Soros György ellen indított keresztes háborúban. Csatasorba álltak a fajvédők is. A hétvégén legalábbis a Magyarok Világszövetsége székházában üzentek hadat Sorosnak és a "nevével fémjelezhető nyitott társadalmi modell ellen". A konferencián - ahogyan arról a Népszava beszámolt - az Identitárius Egyetemisták Szövetsége (Identitesz) és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) képviselője is felszólalt, de mindegyikükön túltett a hírhedt brit szélsőjobboldali, Nick Griffin.

Tőle kellett megtudnunk például, hogy a VIII. kerületben, konkrétan az Auróra utcában lévő Auróra nevű központban található a "Soros-birodalom magyarországi főhadiszállása". A brit szónok teljesen elhűlt, hogy magyar elvbarátai még csak nem is hallottak a sátáni létesítményről. Ezért úgy látta jónak, ha beszéde jelentős részét e témának szenteli. Hisz nem akármilyen üzelmek folynak a józsefvárosi Aurórában: meleg, zsidó, cigány és baloldali civil szervezetek működnek itt. Griffin megfejtette azt a titkot is, hogy Soros György miért éppen ide "önti a pénzét". A környéken köztudottan erős a drogkereskedelem és a "cigánybűnözés". A terep tehát tökéletesen alkalmas rá, hogy innen induljon ki az a felforgató tevékenység, amelynek célja a világ értékeinek aláásása.

A helyzet pikantériája, hogy a szélsőjobbos konferencián jelen volt az Auróra kommunikációs koordinátora, Lukács Áron is. Kíváncsiságból ment el az Identitesz rendezvényére. Kezdetektől figyeli ugyanis a nyilasokra emlékeztető társaság pályafutását, érdekelte, mi hangzik el. Kicsi és jelentéktelen szervezetnek tűnik, ehhez képest - mondja - elég sokat szerepel a nyilvánosságban. Lukács felkészült a legvadabb állításokra is, de azt álmában sem gondolta volna, hogy Griffin legalább tíz percig az Auróráról fog előadni. Ennek semmi előjele nem volt.

Lukács Áronnal az Aurórában beszélgetünk, velünk tart Sárközi Gábor, a Roma Sajtóközpont (RSK) munkatársa is. Az Auróráról nemrég riportot közölt egy angol nyelvű zsidó portál. A cikket többen átvették, Griffin is hivatkozott rá. Sárközi valószínűsíti, hogy Griffin csak innen értesült a létezésükről. "Azért az is egy vicc, hogy a magyar szélsőjobb az angol szélsőjobbtól szerez tudomást az Auróráról" -teszi hozzá.

Az Auróra 2014 őszén nyílt meg az Observer médiafigyelő cég volt székhelyén, a felújítást és átalakítást rengetegen segítették önkéntes munkával. A kétszintes épület termeiben vitafórumokat, közéleti és kulturális eseményeket, színházi előadásokat szerveznek, a pincében pedig koncerteket. A földszinten sörözőként és önkiszolgáló étteremként is funkcionáló kávézó kapott helyett, a civil szervezetek irodái az emeleten vannak. Az Aurórát a zsidó fiatalokból álló Marom Egyesület hozta létre, miután a szervezetnek költöznie kellett előző helyéről, a Király utcai Sirályból. Az önmagát alkotótérként és civil bázisként meghatározó intézmény honlapján támogatóként szerepel a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány. Lukács Áron közlése szerint pályázati pénzként 11 millió forintot kaptak tőlük.

Lássuk be, ennyiből nehéz lenne akár csak kicsit is "felforgatni" az országot.

Az Auróra alapvetően baloldali-liberális szellemiségű hely, de - hangsúlyozza Lukács Áron - ez semmiképpen sem jelent pártpolitikai elkötelezettséget. Ellenzékinek is csupán annyiban nevezhető, hogy lassan már mindenki ellenzékinek számít, aki képviselni próbálja a rászorultak és elesettek érdekeit. A barátok és ismerősök általában viccelődve gratuláltak, amikor meghallották, mi történt a Soros-elleni konferencián - mondja Lukács, aki viszont inkább "unalmasnak és szomorúnak" tartja a szélsőjobbos propagandát, tréfálkozni csak akkor lenne kedve, ha biztosan tudhatná, hogy ilyen szövegeket senki nem vesz komolyan. A mai Magyarországon azonban erre egyáltalán nincs garancia. A kormánynak szerinte érdemes lenne elgondolkodnia azon, hova pozicionálta magát, hogy a Soros György elleni kampányban ilyen figurák lettek a szövetségesei.

Csak a szélsőségeket nem szeretik
A Roma Sajtóközpont huszonegy évvel ezelőtt jött létre. "A Nyílt Társadalom Alapítvány az RSK-nak utoljára 2011-ben adott támogatást, 4 millió forintot az egyik programunkra" - érzékelteti Sárközi Gábor, hogy a szélsőjobboldal meggyőződésével szemben a folyton anyagi gondokkal küszködő roma szervezetet nem veti fel a pénz. Az RSK amúgy az első civil szervezetek között volt, amelyek irodát béreltek az Aurórában. "Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk. Pezsgő, inspiráló környezetet kerestünk, és az Auróra tökéletes választás volt. Nyitott és befogadó a légkör, fiataloktól az öregekig mindenkit szívesen látnak. Csak a szélsőségeket nem szeretik" - mondja Sárközi.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!