Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem véd a kanyaró ellen a vitamin

nepszava.hu|2017. márc 22. 11:18
[A+ A-]

Fotó: Thinkstock

Ismét fogadhat betegek a makói kórház: az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán reggel feloldotta az intézményben a felvételi zárlatot. S bár a kanyarógyanús esetek száma ismét nőtt, de nincs  járvány az országban.

Eddig összesen 57 gyanús beteget jeleztek az ország 11 megyéjéből. 15 páciensnél igazolták a kanyarót, 3 minta bizonyult vaklármának, azaz kizárták a betegséget, és további 39 esetben még folyamatban van a vizsgálat. A szaporodó gyanús minták ellenére is Szabó Enikő országos tisztifőorvos-helyettes azt mondta az újságíróknak, hogy nincs kanyaró járvány Magyarországon. A fokozott járványügyi éberségre az ad okot, hogy miután több európai országban is vannak járványok, nem zárható ki, hogy az utazók behurcolják hozzánk is a betegséget.

Csongrád megyébe az ÁNTSZ eddig 800 darab oltást szállított, ebből 500 darabot használtak fel az egészségügyi dolgozókat, valamint a kanyarós betegek családtagjait oltották.

A Népszava kérdésre Szabó Enikő elmondta: még egyetlen egészségügyi dolgozónál sem végezték el azt a laboratóriumi vizsgálatot, amellyel bizonyítható, hogy valaki védett vagy sem a kanyaró ellen. Ezeket a vérmintákat mától várják az OEK központi laborjába.

Korábban a kormányzat arról beszélt, hogy mintegy 24 ezer egészségügyi dolgozó újra immunizálására lehet szükség, mert 47 évnél idősebbek, vagy nem kapták meg mindkét oltást, amire a védettséghez szükség van.

Arra a kérdésünkre, hogy vajon a konzuli szolgálat egyeztetett-e, mielőtt az közzé tette a honlapján a kanyaró-járvánnyal érintett területekre utazóknak szóló tanácsait, Szabó Enikő azt mondta: a vitaminok fontosak az egészség megőrzéséhez, viszont nem védenek a kanyaró ellen, s ők csak akkor tudnak szakmai segítséget adni, ha kérdezik őket.

Mint emlékezetes: a konzuli szolgálat a betegség megelőzéseként elsősorban azt javasolta: az utazók ügyeljenek a higiéniai rendszabályokra, valamint egyenek sok vitamint.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!