Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mindenki sérül - Sok gyereket emelnek ki a családokból

Népszava-információ|2017. márc 28. 05:17
[A+ A-]

Nyílt levélben fordul Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez és Czibere Károlyhoz, szociális ügyekért felelős államtitkárhoz A Város Mindenkié és a Társaság a Szabadságjogokért a gyerekek anyagi okból való kiemelése ügyében.

A nyílt levél előzménye, hogy 2016. szeptember 20-án a két szervezet átadott a minisztérium képviselőjének egy több, mint kétezer támogató aláírást tartalmazó petíciót és az ezzel összefüggő szakmai javaslataikat a gyerekek anyagi okból történő kiemelésének törvénysértő gyakorlatával kapcsolatban. A dokumentumban bemutatták, hogy a gyermekvédelmi rendszer jelenlegi formájában nem képes ellátni törvényi feladatát és a gyámhatóságok kiemelési gyakorlata statisztikai adatokkal alátámasztható módon hátrányosan megkülönbözteti a szegény és főként a roma családokat.

Évről évre egyre több gyerek nevelkedik állami gondoskodásban, a családjától távol. A legfrissebb adatok szerint Magyarországon ma több mint 23 ezer gyerek él szakellátásban. Bár a törvény kifejezetten tiltja, a családok szétszakításának elsődleges oka még mindig a családok szegénysége. A társadalom peremén élők körében aránytalanul sok a roma család, és a gyermekvédelemben dolgozók munkáját esetenként a romákkal szembeni előítéleteik is befolyásolják, így a cigány származású gyerekeket különösen sok esetben választják el a hatóságok a szüleiktől. Ezeket a problémákat számos nagy múltú szakmai szervezet - többek között a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, az SOS Gyermekfalvak Magyarország és a Habitat for Humanity Magyarország - is jelezte az elmúlt hónapok során.

A szeptemberi petícióra eddig semmilyen válasz nem érkezett, sőt, a gyermekvédelmi törvényt 2016 decemberében olyan módon módosították, ami tovább növelte az érintettek kiszolgáltatottságát, tovább csorbította magánélethez való jogukat és a gyerekjogokat.

A két szervezet arra kéri a minisztériumot, hogy szóbeli egyeztetés keretében vagy írásban tájékoztassa az aláíró szervezeteket arról, hogy milyen intézkedéseket tervez a fent bemutatott jogsértő gyakorlat megszüntetése és a családok anyagi helyzetének rendezése érdekében.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!