Előző
Következő
új cikk

Belföld

Öt százalékos pillanat

Népszava|2017. márc 29. 05:07
[A+ A-]

"Egy felmérés nem felmérés" - reagált lapunknak Juhász Attila, a Political Capital ügyvezető igazgatója arra, hogy meglepő adatokat közölt a Momentum Mozgalom támogatottságáról a Jobbik-közeli Iránytű Intézet. A Magyar Nemzet számára készített felmérés szerint a Momentum már átlépné az ötszázalékos parlamenti küszöböt, ha most vasárnap lennének a választások. 

Az Iránytű Intézet februárban még csak 1 százalékra mérte a közéletbe az olimpiai népszavazás ügyével berobbant, március elején párttá alakult szervezetet. Ez pedig azt jelenti, hogy egy hónap alatt négy százalékot nőtt a támogatottsága - legalábbis az Iránytű Intézet szerint.

Juhász Attila kérdésünkre azt mondta, ha szokatlannak tűnik is, nem kizárt ilyen mértékű növekedés. Szokatlan, hiszen még az egykor relatív gyorsan növekvő LMP-nek és a Jobbiknak is sokkal hosszabb ideig tartó építkezésre volt szüksége ehhez. Másfelől viszont - mutatott rá az elemző - a felmérések készítésének idejét ismerve egyáltalán nem megmagyarázhatatlan a támogatottság hirtelen bővülése. Az elemző szerint ugyanis az első, a Momentumot egy százalékon mérő kutatás alighanem az aláírások leadása előtt készült, de biztosan akkor, amikor "még nem egészen jött át" a szervezet sikere a népszavazás ügyében. Az aláírásgyűjtés sikerének eredménye csak a most közzé tett kutatásban mutatkozik meg. Nagy kérdés azonban, hogy mennyire lesz tartós ez a támogatottság. Juhász úgy vélekedett, hogy akkor beszélhetünk öt százalékos párttól a Momentum esetében, ha legalább két-három egymást követő hónapban, és több kutatóintézetnél mérnek ekkora támogatottságot.

Az Iránytű felmérésében valószínűsítette, hogy a Momentum a bizonytalanoktól, korábbi LMP-szimpatizánsoktól, valamint más baloldali pártoktól vehetett el támogatókat. Mint írták, ezt mutatja az is, hogy az LMP korábbi hatszázalékos támogatottsága márciusban négyre csökkent. A Demokratikus Koalíció 5 százalékon áll a biztos pártválasztók körében, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 3 százalékon. Az Együttre szerintük 2 százaléknyian szavaznának, míg a Párbeszéd a voksok 1 százalékát kapná meg. Az Iránytűnél a Jobbik 23 százalékos, míg az MSZP népszerűsége szerintük 10 százalék körüli. Itt érdemes felidézni, hogy a kormányközeli Nézőpont Intézet a Magyar Idők számára - február 3. és 20. között - készült közvélemény-kutatására hivatkozva azt közölte március elején: a mérhető bázissal továbbra sem rendelkező Momentum "nem hatott a Fidesz támogatottságára". Az Iránytű friss jelentésében viszont az áll, hogy a biztos szavazók körében a Fidesz támogatottsága 47 százalékra csökkent, miután a nagyobbik kormánypárt az utóbbi egy hónapban 3 százalékot vesztett támogatottságából.

Máshol nagyon mást mérnek
A legutóbbi, épp a hétvégén közölt pártpreferencia-mérés a Publicus Intézeté, mely szerint a Fidesz szavazóinak száma 2 százalékpontot növekedve visszatért a két hónapja mért értékhez, 25 százalék. Az MSZP támogatottsága két hónapja 1 százalékpontot növekedett, majd egy megtorpanás után erre a hónapra újabb 1 százalékpontot növekedett, így most 14 százalék. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak, míg a Jobbik támogatása 1 százalékpontal növekedett ezen ciklusban mért mélypontjáról, és 11 százalék. A Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Egyesület 1-1 százalékon áll.Boda András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!