Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán célkeresztjében a Közép-európai Egyetem

nepszava.hu|2017. márc 29. 08:06
[A+ A-]

FOTÓ: Molnár Ádám

A kormány új törvénytervezetében nem említik név szerint a Közép-európai Egyetemet (CEU), de nyilvánvalóan rá vonatkozik, az intézmény rektora meg is kongatta a vészharangot a hallgatókhoz, tanárokhoz írt levelében - közli a hvg.hu. Reagált  budapesti Amerikai Nagykövetség - Palkovics magyarázkodik.

Az Európai Gazdasági Térségen (EU + Svájc, Norvégia, Izland, Liechtenstein) kívüli külföldi felsőoktatási intézmény Magyarország területén csak akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha „működésének elvi támogatásáról” nemzetközi szerződés szól – ez áll egy kedden benyújtott kormányzati törvényjavaslatban. 

Az előterjesztés szövegében és szűkszavú indoklásában egy szó sem esik az amerikai alapítású Közép-Európai Egyetemről (CEU), de nyilvánvaló, hogy főleg rá vonatkozik. Ezt így értelmezi a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff is abban az intézmény tanárainak, hallgatóinak és volt hallgatóinak írt – hvg.hu által is látott - levélben, amelyben a tervezetről úgy ír, hogy az az egyetem létét veszélyezteti.

A minisztériumi nyilvántartás szerint a CEU-n túl további hat EGT-n kívüli külföldi felsőoktatási intézménynek van magyarországi működési engedélye, köztük három amerikainak, de ezek sem jelentőségben, sem méretben nem hasonlíthatók a CEU-hoz, továbbá mind magyar intézményhez kapcsolódnak, egyedül a CEU önálló.

Reagált  budapesti Amerikai Nagykövetség 

"Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-Európai Egyetem (Central European University) működését Budapesten - írja David Kostelancik ideiglenes ügyvivő.

A Közép-Európai Egyetem (Central European University) az Egyesült Államokban és Magyarországon is rendelkezik akkreditációval, és magyarok ezreit oktatta és alkalmazta. Elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon, a tanszabadság fontos központja a térségben.

Az Egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban. Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét." - zárul a nyilatkozat.

Palkovics magyarázkodik
A jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik - mondta Palkovics László, oktatási államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Közölte: ötévente áttekintik az egyetemek működését, és az Oktatási Hivatal mostani, külföldi intézményeket érintő vizsgálata azt mutatta, hogy több felsőoktatási intézmény szabálytalanul működik Magyarországon. Nem CEU-, vagy Soros-ellenes vizsgálat zajlott, az a 28, itt működő külföldi egyetemet érintette.
Szavai szerint egy thaiföldi, egy malajziai, egy kínai és négy amerikai intézménynél probléma az államközi szerződés hiánya. Az oktatási államtitkár hangsúlyozta: minden intézménynek meg kell felelnie a hatályos magyar törvényeknek. Palkovics László nemmel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy a kormány célja a CEU ellehetetlenítése, vagy az, hogy elköltözzön. Jelezte: az egyetem rektorával szerda este ülnek le tárgyalni és áttekinteni a helyzetet, esetükben több ponton volt szabálytalanság.

CEU-rektor: nem zárják be az intézményt

Nem zárják be a CEU-t semmilyen körülmények között, a tudományos programok folytatódnak - mondta az intézmény elnök-rektora szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Michael Ignatieff kijelentette: Budapest az "otthonuk", és itt akarnak maradni. Kiemelte: a magyar kormány által benyújtott felsőoktatási törvénymódosítást diszkriminatívnak tartják, támadásként értékelik a CEU-val szemben, és úgy vélik, az a tanszabadság kárára válik egész Európában, károsítja a magyar-amerikai kapcsolatokat is. Az elnök-rektor szerint vissza kell vonni a törvényjavaslatot, és más megoldást kell találni. Jelezte: készek a párbeszédre a kormánnyal, ugyanakkor szerintük a javaslat benyújtásával "megtört" a bizalom. Nem szeretnék növelni a feszültséget, de visszavonulót sem fognak fújni - jelentette ki a rektor.

Balázs Péter: csak Magyarország veszíthet

Balázs Péter a Bibó díj átadásán FOTÓ: Népszava

Balázs Péter a Bibó díj átadásán FOTÓ: Népszava

Várjuk ki a végét - reagált higgadtan a CEU ellehetetlenítését szolgáló törvénytervezetre lapunknak Balázs Péter. A volt külügyminiszter, a CEU oktatója azt mondta: az a benyomása, hogy nem a CEU szétverése a cél, hanem kifejezetten Soros György, s minden intézmény, illetve szervezet a célpontja a kormányzati hadjáratnak, amely a lényegi politikai problémákról igyekszik elterelni a figyelmet Magyarországon. Balázs Péter szerint ez egy igazi választási kampány, 2018 tavaszáig kizárólag ezzel tölti majd fel a nyilvánosságot a kabinet, s ennek részeként támadt, támadna rá a CEU-ra is. "Ugyanakkor ez egy teljesen ésszerűtlen lépés a kormány részéről, hiszen egy új frontot nyit egy olyan vélt ellenfél ellen, amely nemhogy soha nem támadta, sokkal inkább támogatta őt és Magyarország fejlődését" - fogalmazott az egyetemi tanár.

"Ez az intézmény, ha itteni működését ellehetetlenítik, vagy megkeserítik, bármikor el tud költözni más közép-európai városba, de 25 év munkája ideköti, ezért maradt, maradni akar. Magyarországnak sokkal drágább lenne egy ilyen költözés, ezzel az egésszel csak Magyarország veszíthet".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!