Előző
Következő
új cikk

Belföld

CEU - Reagált az Amerikai Nagykövetség

nepszava.hu|2017. márc 29. 13:30
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

A budapesti Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője, David Kostelancik nyilatkozatot tett közzé a kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amelyben ugyan nem említik név szerint a Közép-európai Egyetemet (CEU), de nyilvánvalóan rá vonatkozik, az intézmény rektora ezért meg is kongatta a vészharangot a hallgatókhoz, tanárokhoz írt levelében.

"Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-Európai Egyetem (Central European University) működését Budapesten.

A Közép-Európai Egyetem (Central European University) az Egyesült Államokban és Magyarországon is rendelkezik akkreditációval, és magyarok ezreit oktatta és alkalmazta.  Elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon, a tanszabadság fontos központja a térségben.

Az Egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban. Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét." 

Az Európai Gazdasági Térségen (EU + Svájc, Norvégia, Izland, Liechtenstein) kívüli külföldi felsőoktatási intézmény Magyarország területén csak akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha „működésének elvi támogatásáról” nemzetközi szerződés szól – áll a kedden benyújtott kormányzati törvényjavaslatban. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!