Előző
Következő
új cikk

Belföld

CEU - Balázs Péter: csak Magyarország veszíthet

Népszava|2017. márc 29. 15:35
[A+ A-]

Balázs Péter a Bibó díj átadásán FOTÓ: Népszava

Várjuk ki a végét - reagált higgadtan a CEU ellehetetlenítését szolgáló törvénytervezetre lapunknak Balázs Péter. A volt külügyminiszter, a CEU oktatója azt mondta: az a benyomása, hogy nem a CEU szétverése a cél, hanem kifejezetten Soros György, s minden intézmény, illetve szervezet a célpontja a kormányzati hadjáratnak, amely a lényegi politikai problémákról igyekszik elterelni a figyelmet Magyarországon. 

Balázs Péter szerint ez egy igazi választási kampány, 2018 tavaszáig kizárólag ezzel tölti majd fel a nyilvánosságot a kabinet, s ennek részeként támadt, támadna rá a CEU-ra is. "Ugyanakkor ez egy teljesen ésszerűtlen lépés a kormány részéről, hiszen egy új frontot nyit egy olyan vélt ellenfél ellen, amely nemhogy soha nem támadta, sokkal inkább támogatta őt és Magyarország fejlődését" - fogalmazott az egyetemi tanár.

Balázs Péter szerint a CEU nem csupán több ezer, jól felkészült, értékes szakemberrel gyarapítja évről évre az országot, de ez az intézmény az, amely emeli hazánk fényét világszerte, hiszen a nemzetközi rangsorokban is jó helyen szereplő CEU-ra számos külföldi diák jár, így Budapestre érkezve, itt élve belekóstolnak a magyar kultúrába is.

"Ezek az emberek aztán épp a CEU miatt, s révén viszik Magyarország jó hírét a világban" - fejtette ki, kiemelve: ha semmi mást, ezt mindenképpen mérlegelhetné a kabinet. Balázs Péter szerint ugyanakkor a CEU magas színvonalon, épp a hazai felsőoktatást segítve napi szinten működik együtt más magyar egyetemekkel, miközben számos kormányzati szereplő tanult, vagy épp oktat is ebben az intézményben.

A CEU a nemzetközi és hazai tudományos vérkeringés egyik motorja, konferenciáira Nobel-díjas professzorok, komoly szaktekintélyek is ellátogatnak, akik most egy újabb, épp a magyar tudomány szabadságát érintő csapásról szereznek majd tudomást, s ez bizony súlyosan érinti majd Magyarország megítélését. "Ez az intézmény, ha itteni működését ellehetetlenítik, vagy megkeserítik, bármikor el tud költözni más közép-európai városba, de 25 év munkája ideköti, ezért maradt, maradni akar. Magyarországnak sokkal drágább lenne egy ilyen költözés, ezzel az egésszel csak Magyarország veszíthet".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!