Előző
Következő
új cikk

Belföld

Csiba Gábor megrendezte saját hattyúdalát

Népszava|2017. márc 29. 17:18
[A+ A-]

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője, Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosa társaságában a kórház épületénél 2017. március 28-án. MTI Fotó: Vajda János

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház április elsejéig még hivatalban lévő főigazgatója a saját hattyúdalát rendezte meg, amikor kedden vizitálni hívta a KDNP országos vezetőit: lássák, milyen korszerűvé tette azt az intézményt, ahonnét most felsőbb utasításra távoznia kell. 

Latorczai János az országgyűlés alelnöke, Harrach Péter frakcióvezető és Rétvári Bence az EMMI miniszterhelyettese szépen körbe is járta a modern műtőket, s elégedetten hümmögött annak hallatán, hogy itt vannak a legmodernebb diagnosztikai berendezések, jól működik a helikopteres mentőszolgálat. A kápolnában közös miatyánkot is elmondtak, majd elégedetten távoztak.

Miskolcon sokan nem értik, miért menesztik posztjáról Csiba Gábort, aki korábban a Fidesz-KDNP képviselőjeként ült a parlamentben, s hosszú évek óta irányítja a kórházat, levezényelve az itteni, 22 milliárdos fejlesztést is. "A kórházigazgatói kinevezés nem tapasztalat, hanem bizalom dolga" – mondta néhány hete Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár Miskolcon, amikor bejelentette, hogy április elsejétől egyetlen, közös irányítású „szuperkórház” jön létre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, valamint a Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház (MISEK) összeolvadásával, az átalakulás levezénylésével pedig nem Csibát, hanem a jóval kisebb városi kórház vezetőjét, Tiba Sándort (Tiba István fideszes országgyűlési képviselő testvérét – a szerk.) bízzák meg.

Ónodi-Szűcs azt is mondta: Csiba Gábornak a miniszter „országos jelentőségű feladatokat szán.” Hogy pontosan mit, azt egyelőre még maga Csiba Gábor sem tudja. Amikor kedden erről kérdeztük, közölte: noha már csak pár napig él a megbízatása, fogalma sincs, mi lesz vele. "Ez nem csak méltatlan, de kegyetlen is" – mondta lapunknak a főigazgató egyik munkatársa. A Népszava úgy tudja, hogy Csiba Gábor a börtönkórházak miniszteri biztosa lehet: amikor erről kérdeztük Rétvári Bencét, nem cáfolta, de nem is erősítette meg az értesülést.

Miskolcon akadt, aki tudni vélte: a KDNP-s Csiba menesztése összefügghet azzal, hogy kórházigazgatóként mindig is öntörvényű, önjáró ember volt, s nem ápol túl jó viszonyt a miskolci polgármesterrel, a fideszes Kriza Ákossal, aki korábban szintén orvosként dolgozott. Az pedig, hogy egy fideszes országgyűlési képviselő testvére lett az átalakulás levezénylője, mutatja a Fidesz-KDNP-n belüli valós erőviszonyokat: párttársai sem tudták megvédeni a kereszténydemokrata Csibát. Megkérdeztük Kriza Ákost, ő milyen okokat sejt a menesztés hátterében, de azt a választ kaptuk a sajtószóvivőjétől, hogy „a kórházi szakellátó rendszerrel kapcsolatos feladatok nem tartoznak sem a városháza, sem a polgármester hatáskörébe.”

Mások szerint itt is pénzről lehet szó. Miskolc az ország egyik olyan nagy kórháza, ahol még nem privatizálták a radiológiát, „ami 26 százalékos profit mellett elég jó bulinak tűnik.” Miskolci székhelyű az ország egyik legnagyobb, magántulajdonban lévő orvosi képalkotó, és távleletezéssel foglalkozó cége, a Hunikó Kft. Ennek tulajdonos-ügyvezetője ifjabb Gyarmati János, akinek testvére Ónodi-Szűcs Zoltán sógornője. Többekben felvetődött: talán így könnyebb lesz megszerezni azt a radiológiát, amit Csiba nem engedett eddig magánosítani, s ami évi nagyjából kétszázmillió forint biztos bevételt hoz a kórháznak. Rétvári Bence kérdésünkre cáfolta, hogy a radiológia privatizációját tervezik, szerinte ilyesmi csak az „SZDSZ alatt volt divat.”

Doros Judit

Lájkoljon minket a Facebook-on is!