Előző
Következő
új cikk

Külföld

Támadás az ukrajnai lengyel konzulátus ellen

Népszava-információ|2017. márc 30. 05:34
[A+ A-]

Diplomáciai feszültséget szült Lengyelország és Ukrajna között a nyugat-ukrajnai Luck városában található lengyel konzulátus elleni támadás. Kijev Oroszországot gyanítja a történtek mögött, a varsói nyilatkozatok óvatosabbak és kétértelműbbek.

Szerda hajnalban ismeretlen tettesek gránátvetővel lőttek rá a lucki lengyel konzulátus épületére. A lövés a tetőteret érte, ahol épp senki sem tartózkodott. A lengyel konzul, Krzysztof Sawicki szerint terrortámadás történt, a támadók embereket akartak megölni. Az ukrán hatóságok vizsgálatot indítottak, orosz provokációt feltételeznek a háttérben. A rendőrség még nem tudja, hogy a támadást figyelmeztetésnek, vagy provokációnak szánták. Az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat, az SZBU közleményben jelezte, „egyetlen félnek hajt hasznot az, ha Ukrajnában időről időre provokáció történik Lengyelország ellen, és ez Oroszország”. Pawel Soloch, a Lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal elnöke is kétségtelen provokációnak nevezte a támadást, de a lengyel média érdeklődésére, miszerint a támadás összefüggésben lehet az orosz-ukrán konfliktussal, úgy vélekedett, hogy „ezt nem lehet biztosan tudni” és nyugtalanítónak nevezte, hogy a nyugati országrészben, egy, a lengyel határ közelében működő külképviseletet ért támadás.

Varsó az ukrán nagykövet berendelésével reagált, és a tiltakozó diplomáciai jegyzékben kérte a támadás körülményeinek gyors tisztázását, a lengyel külképviseletek hatékonyabb védelmét. A kérelem nem alaptalan, az év elején lengyel emlékhelyet gyalázták meg, nemrég a lembergi lengyel képviselet kerítését rongálták meg, Lengyelországban viszont ukrán vendégmunkásokat bántalmaztak. Az utóbbi időben nem felhőtlen az ukrán-lengyel viszony. A lengyel emlékhelyek meggyalázása, valamint a Bandera-kultusz ukrajnai feléledése miatt Varsó már többször tiltakozott. Amikor február elején az ukrán közlekedési miniszter tett javaslatot Stepan Bandera, az Ukrán Felkelő Hadsereg Lengyelországban náci háborús bűnösnek tartott vezetőjének kijevi újratemetésére, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság pártjának vezetője arra figyelmeztette Kijevet, hogy „Banderaval nem lehet Európába menni”.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!