Előző
Következő
új cikk

Belföld

Drágább lesz a Balaton

Népszava|2017. márc 30. 05:15
[A+ A-]

Minden évben egyre drágább a balatoni üdülés FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Áremelésre készül több balatoni település, miután az állam januártól csökkentette a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adó (ifa) után járó kiegészítés mértékét. Van, ahol fizetőssé teszik a strandokat és a parkolókat.

Drágább lesz a Balaton. Áremelésre készül több balatoni település, miután az állam januártól csökkentette a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adó (ifa) után járó kiegészítés mértékét. Van, ahol fizetőssé teszik a strandokat és a parkolókat. Magasabb idegenforgalmi adó, ingyenes helyett belépődíjas strandok, fizetőparkolók – így készülnek a balatoni települések a 2017-es szezonra. Az önkormányzatok nem jókedvükben hoznak ilyen intézkedéseket, a kényszer viszi rá őket. Az állam ugyanis január­tól csökkentette a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adó (ifa) után járó kiegészítés mértékét.

Anno az idegenforgalomból élő települések többletkiadásaihoz kívánt hozzájárulni az állam az ifa­kiegé­szítés bevezetésével. Kezdetben minden vendégéjszaka után beszedett egy forinthoz kettőt tettek hozzá a központi költségvetésből, jó néhány éve már csak másfelet, idén január­tól pedig mindössze egy forintot. A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség tavaly a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, tiltakozva az idegenforgalmi adó mellé járó állami kiegészítés csökkentése ­miatt, ám elutasító választ kapott.

Zamárdiban 400-ról 450 forintra nőtt az idegenforgalmi adó mértéke januártól. – A sok tízmilliós kiesést valahonnan pótolni kell – mondta Csákovics Gyula polgármester. – Hiszen a fenntartási költségek nem csökkennek, sőt, ha fejlesztünk, azzal már növeljük is. A tavalyi nyárra például három új szabadtéri tusolót létesítettünk a strandterületeken, ami csak növeli a fizetni valónkat. Ezt az adót nem a helyi szállásadók fizetik, hanem a vendégek. Márpedig minden az ő kényelmüket, komfortosabb időtöltésüket szolgálja. Ezért aztán a vendég is hozhat némi áldozatot, főleg akkor, amikor elvonások sújtják az önkormányzatokat – véli a polgármester. Csákovics hangsúlyozta: a parkolók és a strandok továbbra is ingyenesek maradnak Zamárdiban.

„A költségvetésünket egyensúlyba kell hozni, Szemes esetében legalább 30 millió forint mínuszt jelent az ifatámogatás-csökkenés” – mondja Takács József, Balatonszemes polgármestere, annak alátámasztá­sául, hogy településén 390-ről 450 forintra nő az ifa mértéke. Takács a balatoni turizmust nem előre, hanem hátra mozdító iránynak tartja a folytonos elvonást, miközben az önkormányzatok erőn felüli fejlesztéseket vállalnak.

Az északi parton több település (Csopak, Alsóörs, Palóznak) is egyeztetett előzetesen. Egységes adómértéket akartak, így 500 forintos ifában állapodtak meg. Az elvonásokra nem mindenütt az adóemelés a válasz. Balatonszárszón tavaly vezették be a belépőt a központi strandon (ott idén már további „intézkedéseket” nem terveznek), Fonyód is fizetőssé tette már az elmúlt szezonra több parkolóját és legnépszerűbb strandját, Balatonföldvár pedig az idei nyárra tervez a fonyódihoz hasonló lépéseket.

 Ifabevételi toplista
A legtöbb idegenforgalmi adót beszedő vidéki települések 2015-ös toplistáján az első négy helyezett közül három tartozik a balatoni régióhoz, együttesen több mint egymilliárd forintra tettek szert 2015-ben ebből az adónemből – derül ki a turizmus.com összesítéséből. A vidéki top 30 település közül pedig tizenegy található a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetben.
 Idén lesz elég pincér?
Már napi 8-10 ezer forintért sem kapnak dolgozót a balatoni vendéglátósok. A szezon hamarosan beindul, ám egyelőre nem tudni, kik szolgálják majd ki a tóhoz érkezőket. Az ágazatban bevezetett áfacsökkentés hatását még nem érzik, a legtöbben továbbra is külföldre mennek a magas fizetés reményében.

Fónai Imre írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!