Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Ötezer fővel nőtt a munkanélküliség

Népszava-információ|2017. márc 30. 05:23
[A+ A-]

December-február átlagában 4,4 százalékos, vagyis több mint kétszázezer fős munkanélküliséget mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ami 0,1 százalékponttal, mintegy ötezer fővel magasabb az előző negyedévi adatnál, viszont az előző év hasonló időszakánál 1,7 százalékponttal, több mint hetvenezerrel kevesebb. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint egyébként most közel háromszázezren keresnek munkát.

Ami a foglalkoztatottságot illeti, ugyanezen három hónapos időszakban 4,37 millió foglalkoztatottat számoltak össze. Ez a 15-74 éves korosztályban 43 ezer fővel kevesebb az azt megelőző három hónap csúcsértékénél, ami 67,5 százalékos rátát jelentett. Éves alapon ez ugyanakkor 130 ezer fős növekedés.

A 20-64 éves korcsoportban, amelyre az Európa 2020 stratégiában az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos foglalkoztatási célértéket tűzött ki, a foglalkoztatási ráta 2,5 százalékponttal 72,1 százalékra nőtt. Ez férfiak esetében 79,4, a nőknél 65 százalék.

A kedvezőtlen negyedéves változást a szakértők szezonális hatásokkal magyarázták. Egy év alatt az elsődleges munkaerőpiacon több mint 140 ezer új munkahely keletkezett, ami Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője számára a gazdaság igen erős munkahelyteremtő-képességét tükrözi. Eladdig, hogy a közfoglalkoztatottak száma 13,9 ezer fővel még csökkent is. A külföldön ötszázzal kevesebben dolgoznak, mint egy éve. A vállalatok munkaerő-felvételi szándéka továbbra is jelentős. A további gazdasági bővülést inkább a fokozódó szakemberhiány fékezheti, amit mérsékelhetik a közszférában tervezett leépítések. Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője a munkaerőpiac fokozódó feszesedésére számít, így a ráta szerinte célba veheti a négy százalékos szintet. Ennek hatására tovább nőhetnek a bérek és így az infláció.

Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketingfőosztály-vezetője szerint a bővüléshez leginkább az ipari és a középvállalkozások járulhatnak hozzá. Idézik a bank kkv-bizalmiindex-kutatását, mely szerint idén a bank tízből négy vállalkozás tervez fizetésemelést, ami az iparban már minden második cégre elmondható. Létszámbővítésre viszont csak a kis- és középvállalkozások ötöde készül.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!