Előző
Következő
új cikk

Belföld

Még mindig nagy a Fidesz-előny

Népszava|2017. márc 30. 05:05
[A+ A-]

Továbbra is enyhén hullámzik a Fidesz támogatottsága, most éppen 27-ről 26 százalékra csökkent a tábora - derült ki a ZRI Závecz Research Intézet március közepi közvélemény-kutatásából.

Az MSZP e mérés szerint negyedik hónapja 12 százalékon áll, a Jobbik viszont lefelé araszol, újabb 1 százalékpontot veszítve, most a választókorú népesség 10 százalékára számíthat. A DK és az LMP támogatottsága is változatlan maradt, előbbi 5, utóbbi 3 százalékot kapott. Több pártnak 1 százalékos a tábora, ezen a szinten áll a Kétfarkú Kutyapárt, az Együtt, a Liberálisok és a listán most először szereplő Momentum Mozgalom. A politikától távolságot tartó választópolgárok aránya némileg emelkedett, 35-ről 38 százalékra. Az elkötelezett választói csoportban a Fidesznek 48 százaléka van, az MSZP 19, a Jobbik 16 százalékot ért el, miközben a biztos pártválasztók 8 százaléka támogatja a DK-t, az LMP 4 százalékos. Az aktív és elszánt szavazók között a Kétfarkú Kutyapártnak és a Momentumnak 2-2 százaléka van, az Együttnek és a Liberálisoknak 1-1 százaléka.

Eközben a Republikon Intézet március közepén végzett kutatása alapján a teljes népességben 1, a pártválasztók között 2 százalékpontot erősödött az MSZP. Mindezt Botka László színre lépésének, s a párt miniszterelnök-jelöltje által két hete indított kampánynak tulajdonítják, noha az elemzés szerint ennek hatása korlátozott mind időben, mind pedig választói csoportokban. A Republikon mérése szerint a Fidesz támogatottsága továbbra is 30 százalék, a kormánypárt előnye utcahossznyi a 9 százalékon álló Jobbik és a most 10 százalékra erősödő MSZP előtt. A kisebb pártok közül a DK 4, az LMP 3, az Együtt 2, a Liberálisok 1 és a Momentum is 1 százalékon áll a teljes népességben, a Párbeszéd pedig az egy százalékot sem éri el. Két százalék egyéb, a felmérésben meg nem nevezett pártra voksolna, míg 38 százalék nem tudja vagy nem válaszolt. A biztos pártválasztók között a Fidesz támogatottsága 51-ről 49 százalékra csökkent, az MSZP-é 15-ről 17-re nőtt, ezzel megelőzi a 15 százalékos Jobbikot, de átlépné a parlamenti küszöböt a 6 százalékon álló Demokratikus Koalíció és az 5 százalékos LMP is. Az Együtt 3, a felmérésben először szereplő Momentum 2, a Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd 1-1 százalékot mondhat magáénak.

B.I.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!