Előző
Következő
új cikk

Belföld

HVG-tulajdonos: a politikai nyomulás egyre szégyentelenebb

Népszava-információ|2017. márc 30. 05:04
[A+ A-]

Az állam a gazdasági erejét használva befolyásolná a hazai médiumokat. Szauer Péter a Médiapiacnak azt mondta, a mostani politikai nyomulás egyre kendőzetlenebb, szégyentelenebb, a manipulációk pedig oda vezetnek, hogy folyamatosan csökken a piaci szereplők száma. 

A HVG tulajdonosa emlékeztetett, bár a médiapiacba a Fidesz hatalomra jutása előtt is volt beavatkozás és pénzterelgetés is, de ma egy piaci szereplő csak akkor érhet el hasznot, ha kooperál a pénzosztókkal. Erre a legjobb példa szerinte, hogy már egy állami színház sem dönthet önállóan arról, melyik médiumban hirdethet. "Az uralkodó rezsim ma csak a kiválasztott orgánumokkal, személyekkel áll szóba, helyette kitiltanak újságírókat a Parlamentből, nem adnak információt vagy interjút közérdekű dolgokról".

Hasonlóan erős kormányzati befolyásolásról beszélt Tarr Péter is a Kreatívnak, amikor a Hír TV vezérigazgató-helyettese felidézte a G-nap előtti időkből az általa csak "papagájkommandónak" hívott, Fideszhez lojális állapotokat. "Megmondták például, hogy melyik ellenzéki párt vagy politikus nem szerepelhet a műsorokban, és karaktergyilkosságokban is részt kellett vennünk: nagyon kínos volt már, amikor ilyen parancsok jöttek a Fideszből". Tarr cáfolta azokat a sajtóban keringő pletykákat, amelyek szerint Simicska Lajosnak 2018-ig van pénze finanszírozni a tévé működését, s az sem igaz, hogy az Orbán Viktorral összekülönbözött vállalkozó halálos beteg. A vezérigazgató-helyettes a nézettségi adatokkal kapcsolatban ismertette: 2016 őszétől aztán ugrásszerű növekedés figyelhető meg, amely a híradók nézettségén látszik a legjobban. A 17 órakor kezdődő híradó például Tarr szerint rendszeresen megveri az állami M1 azonos időben induló hírműsorát.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!