Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tízezren tüntettek a CEU-ért - Fotók!

nepszava.hu|2017. ápr 2. 10:59, frissítve: 2017. ápr 2. 21:11
[A+ A-]

Vasárnap délután 5 órakor kezdődött az Oktatási szabadságot csoport tüntetése az oktatási autonómiáért. Tízezres tömeg tiltakozik a kedden benyújtott törvénytervezet ellen, amely ellehetetlenítené a Közép-európai Egyetem (CEU) működését. A demonstrációt szombat délelőtt hirdették meg, és kevesebb mint 24 óra alatt 8300-an jelezték, hogy elmennek. A szervezők szerint a netadós tüntetések óta ilyen gyorsan és ennyien nem jelezték, hogy részt vesznek egy tiltakozáson. Az Oktatói Hálózat és a Momentum is bejelentette: testületileg vesznek részt az eseményen.

A FŐ KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

FOTÓK: Vajda József/Népszava

Öt óra után már ezrek gyülekeztek a Corvinus épülete előtt, hogy tiltakozzanak a kormány felsőoktatási törvénytervezete ellen. Lezárták az autók elől a forgalmat, a villamos sem járt. A tízezres tömeg fél 6 előtt indult tovább a CEU épülete elé a Vámház körúttól, 16 percen keresztül vonult a tömeg. 

Deák Dániel, a Corvinus tanára szerint ismét időszerűvé vált a néhány évvel ezelőtt, az egyetemfoglalások idején született jelszó: "szabad ország, szabad egyetem". Deák szolidaritását fejezte ki a CEU-val, "egyek vagyunk veletek" - üzente. Mint mondta: gyerekeink jövőjéről van szó, amit kockára tesz a politikai önkény. Az egyetem szabaddá tesz, és erről a szabadságról nem mondhatunk le - hangsúlyozta Deák Dániel még a Corvinus épülete előtt.

A demonstráció elején a szervezők a CEU-t is érintő felsőoktatási törvénytervezet visszavonását kérték, és arra hívták fel a figyelmet, hogy Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos is "kiállt" a CEU mellett. 

A helyszínen magyar és uniós zászlókat lehet látni, a tömeg egy angol és egy magyar nyelvű transzparens mögött vonul, az a felirattal: "Oktatási szabadságot!" Olyan táblákat is látni, mint "A szabad magyar felsőoktatásért", "Nem akarunk CEU-tanáziát" és "Budapest az otthonunk". 

Békés Gáspár, a Független Diákparlament képviselője a CEU előtt arról beszélt: szerinte a tervezett jogszabálymódosítás valójában elszánt támadás az egyik legkiválóbb magyar egyetem, a tudományos szabadság és a demokrácia ellen.  Mivel az egyetem vezetőit, oktatóit és diákjait kihagyták a folyamatból, nem egyeztettek velük, a tervezett döntést antidemokratikusnak és törvénytelennek tartják - mondta. Hozzátette: a CEU elleni támadás egyben támadás a demokrácia ellen, támadás a tudományos szabadság és a "legmagasabb minőségű oktatás" ellen is.

A Népszava tudósítója látta, hogy Gulyás Márton aktivistát igazoltatják a rendőrök, majd a nála lévő drónt is elvették.

Az 5 órakor elkezdődött demonstráción a Corvinus Fővám téri épülete előtt gyülekező tömeg az ELTE és a CEU Nádor utcai épülete elé vonult, ahol már sok százan vastapssal fogadták a menetet. Innen a Kossuth térre vonultak, ahol a szónokok arról beszéltek, hogy akkora tömeg gyűlt össze, amit a kormány nem hagyhat figyelmen kívül, amikor a jövő héten dönt a kérdésben. 

Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom nevében arról beszélt, hogy a kormány az oktatás lezüllesztésével az ország és a fiatalok jövőjét semmisíti meg, hol a szükséges emberi és anyagi források visszatartásával, hol a jogi és intézményi környezet ellehetetlenítésével. A "krízisért" a legfőbb felelősökként Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert és Orbán Viktor miniszterelnököt nevezte meg. Azt mondta: a kormány számára mindennél fontosabbá vált saját hatalma bebetonozása, és ehhez az ország, a fiatalok jövője sem túl nagy ár. Szerinte a kormány ténykedése az oktatás területén vagy törvénytelen vagy káros vagy pedig mindkettő, de a Tanítanék Mozgalom kiáll az ország és a fiatalok jövőjéért. Ez most a szolidaritás, a tiltakozás és az ellenállás ideje - mondta Törley Katalin, aki mozgalma nevében a szolidaritásáról biztosította a CEU-t.

Gál András, a CEU diákja, a keresztény hallgatói csoport tagja azt mondta: mindenkinek elemi érdeke, hogy "ellenvélemények vegyék körül". Hangsúlyozta: magyarként és keresztényként is elengedhetetlennek tartja, hogy olyan társadalomban éljen, ahol a tisztelettel történő egyet nem értés a mindennapok része.

A demonstráció végén a résztvevők a szervezők kérésére felemelték világító mobiltelefonjaikat, mint korábban az internetadó elleni tüntetésen. A délután 5 órakor kezdődött demonstráció este 8 órakor békésen ért véget a Parlament előtt, az Andrássy-szobornál felállított színpadnál.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán


Az ATV élőben közvetítette a tüntetést, az alábbi videóra kattintva visszanézheti:

Az esemény felhívásában korábban azt írták: a lex CEU az összes magyarországi oktatási intézmény, az összes diák, az összes tanár ügye. "Támadás a magyarországi tanszabadság ellen és az egyetemi autonómia ellen, aminek az egész társadalomra ható, hosszú távú következményei lesznek, és a CEU eltávolítása csak a kezdet - írták Facebook-oldalukon, majd azzal buzdítottak: mutassuk meg, hogy mi valódi, demokratikus vitát és párbeszédet akarunk a független oktatási intézményekről! Menjünk utcára együtt a gondolkodás szabadságáért! 

A tüntetést a felsőoktatási törvény módosítása miatt hirdették meg, ami közvetlenül 28 intézményt támad. Ugyan a módosítás kifejezetten a Közép-európai Egyetemet (CEU) fenyegeti a megszűnéssel, szerintük ez nem csak az összes magyar egyetem és magyar akadémikus ügye, hanem az összes olyan állampolgáré, aki tisztességes oktatási rendszert, magyar kutatói sikereket akar az országnak. Ezért követeljük a törvénymódosítás visszavonását! - írták.

Palkovics László oktatási államtitkár szerdai bejelentése alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A CEU diszkriminatívnak tartja a benyújtott törvénymódosítást; az intézmény rektora közölte: nem zárják be az egyetemet.

A Momentum is csatlakozott

Ma délután mi is sokan ott leszünk és kiállunk az oktatás szabadsága és a tudás fontossága mellett – írta vasárnap délelőtt Facebook-oldalán a Momentum Mozgalom. A szervezők kérését tiszteletben tartják, ezért nem visznek magunkkal sem zászlókat, sem kitűzőket, sem más jelvényeket, ami alapján megkülönböztethetőek lennének. Egyúttal kérik a szimpatizánsaikat, hogy ehhez igazodjanak ők is.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!