Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Eladó a Mátrai Erőmű

Népszava|2017. ápr 4. 12:28
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám, Népszava

Német többségi tulajdonosai, az RWE és az EnBW eladják a Mátrai Erőművet - hangzott el az erőmű tegnapi sajtóbejárásán. Öten tettek ajánlatot, kettő állítólag a kért árat is elfogadta. Úgy tudjuk, a legesélyesebb jelölt az egység negyedét tulajdonló állami MVM. A folyamat, amit egy brit tanácsadó vezényel le, a második félévben zárulhat.

A 35 éve a helyben bányászott lignitre alapult, közel 900 megawattos Mátrai Erőmű a Paksi Atomerőmű után 15-20 százalékos részesedéssel Magyarország második legnagyobb áramtermelője. Tavalyi, 4,2 milliárd forintos nyereségük jelentős esés a 2015-ös 11 milliárd után. A tulajdonosok a tartalékokat csapolva 6,8 milliárd forint osztalékot vonnak ki.

Egyesek a Mátrai Erőművet mégis "pénzgyárnak" tartják: a berendezések jó része már leamortizálódott, de a jelenlegi blokkokat csak a következő évtizedben kell leállítani. Így eddig rendre évi tízmilliárd körüli osztalékkal örvendeztette a tulajdonosi pozíciót az 1995-ös privatizációk során megszerző gazdákat. Az Orbán-kabinetek ellentmondásosan viszonyultak az erőműhöz: hol politikai támadásokat indítottak, hol nagyobb állami szerepvállalásról tárgyaltak, hol lefújták azt. Míg az energiastratégia továbbra is tartalmazza a „szén” irányt, az energiaügyi államtitkár a szénmentes jövő mellett foglal állást. A mátrai lignitvagyon száz évre elég, egy 500 megawattos tervük készen áll. De telephelyükön működnek kisebb gáz-, nap- és biomasszaerőművek, építőipari cégek és már épül Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó-polgármester gabonafeldolgozója.

A szintén RWE-EnBW-MVM-hátterű, tőzsdén is forgó, fővárosi Elmű tavalyra 4,8 milliárdos nyereséget jelentett, de a tulajdonosok 9,1 milliárd osztalékot vonnak ki. Az Észak-Magyarország áramellátását végző Émász 4,3 milliárdos eredményt ért el; itt a hasonló részvényesi kör 4,2 milliárdot kap.

Marnitz István

Lájkoljon minket a Facebook-on is!