Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Ne írd alá, János!" - Ezrek tüntettek a CEU védelmében

Népszava|2017. ápr 4. 21:09, frissítve: 2017. ápr 4. 21:23
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

"Persze, nagyon fontos és súlyos dolog, hogy az Egyesült Államok, a német államfő, tudósok sokasága, meg még a fél világ kiáll a CEU mellett. Csakhogy nem tőlük kell várni a megoldást. Nekünk, magunknak kell megvédenünk az egyetemet és a magyar felsőoktatás szabadságát" - magyarázta egy egyetemista srác, Fazakas Mátyás, miért érezte azt, hogy ott a helye kedd délután, nem sokkal a nagy vitát kiváltó törvénymódosítás után a CEU védelmében összehívott élőláncban.

A tüntetésen készült fotókért és az élő közvetítésekért kattintson ide!

"Sza-bad or-szág, szabad egyetem!" - hangzott fel közben a már régről ismert rigmus, és a skandáláshoz rögtön csatlakoztak az újonnan érkezők. Az egyetem épületének is otthont adó háztömb körül gyorsan nyúló élőláncban felsorakozókon szinte kivétel nélkül ott volt a kitűző a mára szimbolikussá vált felirattal: #istandwithCeu - vagyis a CEU-val vagyok. Néhányan uniós zászlóval érkeztek, sokan pedig "VETO"-feliratú táblát tartottak a kezükben, Áder János államfőnek üzenve ezzel, hogy még véletlenül se írja alá a CEU-t lehetetlen helyzetbe sodró törvénymódosítást. Egy fiatal lány így biztatta erre az államfőt: "HAJRÁDER!"

Nem sokkal délután öt óra után már több ezren álltak a háztömb körül, vagyis "a független, önszerveződő, magyar és nem magyar hallgatókat, oktatókat és támogatókat" tömörítő Oktatási Szabadságot nevű Facebook-csoportnak két nap alatt kétszer sikerült tömegtüntetést szerveznie. Ahogy a vasárnapi tízezres megmozdulás erőt sugárzott, úgy a keddi is, ha hangulatában nem is minden pillanatban, méretével feltétlenül.

"Hogy ez az erő hátrálásra készteti-e kormányt" - kérdezett vissza Gulyás Balázs, aki a netadós tömegdemonstrációk szervezésével már rutinra tett szert a kabinet megszorongatásában. "Én abban bízok, hogy a hazai és a nemzetközi tiltakozások hatására az államfőben lesz tartás, nem írja alá a törvényt és elküldi azt az Alkotmánybíróságnak, amely megmutatja, tud még független, tisztességes döntést hozni". A tömegben megjelent több közszereplő és politikus is, mások mellett Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom vezetője, a CEU volt vezérigazgatója, aki még csak "megjósolni" sem tudta, mi lesz a CEU-ügy vége, továbbá ott volt, Molnár Gyula MSZP-elnök, aki a kormány "öncélú, értelmetlen háborúskodásáról" úgy vélekedett: "Ebbe bele lehet bukni."

Beszédek is elhangzottak, a felszólalók élesen bírálták a kormányt, a törvényt megszavazó képviselőket. László Luca, a CEU első éves hallgatója többek között arról beszélt, felháborítja, hogy az ország jelenlegi vezetésének a civil szervezetek, az oktatási jogok, az emberi jogok és a háború elől menekülő emberek a legfőbb ellenségei. A beszédek közben felváltva skandálta az olykor kifejezetten felbőszültnek tetsző tömeg: "Semmit rólunk nélkülünk"; "Ne írd alá, János!"; "Vétózz János". A színpad közelében egy lány táblát emelt a magasba, amelyre angolul azt írta: "Diplomát akartam, de most már demokráciát akarok". A rendezvény szpíkere végül a miniszterelnöknek és az államfőnek címzett rövid üzenetekkel zárta a megmozdulást: "Orbán Stop", "Ne írd alá, János, vétózd meg, János".

Noha a demonstrációt hivatalosan berekesztették a Nádor utcánál, sokan úgy döntöttek, hogy a parlamenthez vonulnak többek között azért, hogy kitűzzék az épületre az uniós zászlót. A kivezényelt rendőrökkel kisebb dulakodás is kialakult, de utána komolyabb atrocitás nem történt. Közben rövid idő alatt kétezresre duzzadt a főleg diákokból álló tömeg, és zúgott, hogy "demokráciát", "szabad ország, szabad egyetem", "ruszkik, haza", "Orbán, takarodj!", "Elkúrtad!", "Börtönbe!", "Ne írd alá, János!" Noha a rendőrök nem engedték közvetlenül a Parlamenthez a tüntetőket, az uniós zászló végül csak kikerült az Országházra: Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselő lógatott ki egyet az épületből. Amikor egy pillanatra elcsendesedett a tömeg, a politikus jól hallhatóan azt kiabálta: "Szabadságot Magyarországnak!" Valaki arra biztatta a jelenlévőket, hogy ha Áder János köztársasági elnök mégis aláírja az inkriminált törvényt, szervezzenek százezres tüntetést, és addig maradjanak a Kossuth téren, amíg vissza nem vonják a jogszabályt. A tér fölött köröző rendőrségi helikoptert látva egy fiatal férfi gúnyosan mutatott a magasba: "Megjött Rogán!"

Fél nyolc után a demonstrálók lassan elkezdték elhagyni a Kossuth teret, ám a tiltakozó megmozdulások ezzel nem végleg értek véget. Az egyik szónok, úgy tudjuk, a tiltakozó akcióiról ismert aktivista, Büki Zoltán ugyanis bejelentette: szerda reggel nyolctól kétóránként lezárnak majd egy budapesti hidat.

Boda András, Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!