Előző
Következő
új cikk

Belföld

Este 6-tól lebénul Budapest a BKV-sztrájk miatt

Népszava|2017. ápr 5. 08:56
[A+ A-]

Illusztráció/Népszava fotó

A Népszavának sikerült megismernie a BKV-sztrájk forgatókönyvét. Este 6 és éjfél között semmilyen BKV-jármű nem fog közlekedni.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége szerda délelőtt hivatalosan közölte a BKV vezetésével az áprilisi sztrájkok menetrendjét. A munkabeszüntetést 2017. április 18-án 00 órától 20-án 24 óráig, majd 2017. április 24-én 00 órától 28-án 24 óráig tartják. Mindkét sztrájk első napján csak néhány járatot tartanak vissza, a második naptól azonban az elégséges szolgáltatás úgy fog megvalósulni, hogy csak napközben működtetik a közösségi közlekedési eszközöket. Este 6-tól éjfélig semmilyen BKV-jármű nem fog járni. Se a metró, se a villamosok, se a trolik, se a BKV buszai. Csak a BKK más szerződéses partnereinek buszai lesznek forgalomban illetve a HÉV fog üzemelni, ami állami tulajdonba került múlt év végén.

A törvény szerint az sztrájk első napján minden órában, minden viszonylaton a szolgáltatások 66 százalékát kell biztosítani, a második napon viszont ezt már napi átlagban kell garantálni a munkabeszüntetésben résztvevőknek. A két nagy BKV-s szakszervezet él is a lehetőséggel. A járműveket úgy adják ki, hogy a 66 százalék este 6-ig meglegyen, ezt követően viszont egy BKV-járat sem fog üzemelni. Csak reggel 6-kor áll helyre a rend, majd este 6-kor ismét leáll a fővárosi közösségi közlekedés.

Szerda délután 5-kor a BKV dolgozói béremelésük érdekében fognak tüntetni. A József Nádor térről indulnak, egy petíciót adnak át a pénzügyminiszternek. Tiltakozó menetük innen a fővárosi önkormányzathoz vonul.

A szakszervezetek a február 17-én tették közzé alapkövetelésüket: a 2017- 2018- 2019-re szóló bérmegállapodás keretében összesen 30 százalékos bérfejlesztés. Ezt súlyozottan kérik végrehajtani, az első évben legyen magasabb a bérfejlesztés aránya. Ezen felül 2017-re további 5 százalékos bérfejlesztési igényük van a BKV-n belüli bérfelzárkóztatás végrehajtásához. A három éves bérmegállapodás keretében évenként további 36 ezer forinttal akarják emeltetni az egy főre eső cafeteria keretet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!