Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lázár: Soros nemzetbiztonsági kockázatot jelent

MTI|2017. ápr 6. 13:40, frissítve: 2017. ápr 6. 15:20
[A+ A-]

MTI Fotó: Illyés Tibor

A törvény előtt mindenki egyenlő - kezdte tájékoztatóját Lázár János, utalva a CEU-val kapcsolatos vitára. Szerinte a törvénymódosítás nem lehetetleníti el a Közép-európai Egyetemet, amelyet ő következetesen Soros-egyetemnek titulált. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélte, Soros nyomás alá helyezte Európát, különösen Berlint, de még Washingtont is. Nem felejtette el hangsúlyozni: megvédjük Magyarországot. Az új felsőoktatási törvény egyébként nem korlátozza a tanszabadságot, az egyetemi autonómiát, és a kutatás szabadságát sem - mondta a miniszter.

Amit Soros György az illegális bevándorlással kapcsolatban tett az elmúlt években, az Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit sérti. Nem tűrhetjük, hogy valaki bevándorlókat szervezzen a határhoz és kényszerhelyzetbe hozzon bennünket - mondta. A miniszter kiemelte: a kormány megállítani akarja bevándorlást, Soros György pedig megszervezni. Nem tartható az sem, hogy a "Soros-féle szervezetek" a magyar állammal perbe szállnak és a határ megnyitására akarják kényszeríteni - jelentette ki.

És még a menekültek

Lázár János bejelentette, hogy május 10-én lesz az úgynevezett kvótaper tárgyalása, de Magyarország nem fog befogadni menekülteket, hiába erőlteti ezt Brüsszel. "Ebbe bele fognak kavarni mindent" - hangsúlyozta a miniszter - a nemzeti konzultációt és az CEU ügyét is. Azt is mondta, hogy szerinte a vita kétes kimenetelű.

Paks 2

A következő néhány hónapban előkészítik a terepet, mondta Lázár János, és ősszel átadják a munkaterületet az orosz félnek, vagyis az atomerőmű bővítése a tervek szerint halad. 

Költségvetés

A kormány célja 2018-ban az államadósság további csökkentése, 2,4 százalékos hiány és 4 százalék fölötti növekedés. A Miniszterelnökség vezetője három fontos célt jelölt meg a jövő évi büdzsével kapcsolatban: a teljes foglalkoztatás érdekében szükséges lépések megtételét, a családok támogatását és a biztonság garantálását.

BKV sztrájk

A kormány igyekszik elkerülni a sztrájkot, kész közvetíteni a szakszervezetek és a főváros között. Lázár János szerint eddig is sikerült megoldani az anyagi problémákat, valószínűleg most is így lesz. Korrekt tárgyalásban reménykedem - hangsúlyozta a miniszter, bár felvetett azt is, hogy érdemes lenne azon elgondolkodni, kinek a tulajdonában legyenek a tömegközlekedési cégek.

Takarodjon a Fidesz?

Újságírói kérdésre a miniszter ismét sorosozott egyet. Véleménye szerint Soros György emberei éjjel-nappal ott vannak az Európai Néppárt körül, de azt nem tartja valószínűnek, hogy a Fideszt kizárnák a pártcsaládból, hiszen az gyengítené az EPP-t.

Maradhatunk az Európai Unióban?

Lázár János nem tartja komoly hírnek azt, hogy Magyarországot és Lengyelországot esetleg kitessékelnék az EU-ból. Azt mondta, hogy inkább egyfajta fegyelmezésről van szó, mert az ország nem akar befogadni illegális bevándorlókat, azaz nem áll be a sorba. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!