Előző
Következő
új cikk

Külföld

Orbán az értelmiség ellen

nepszava.hu|2017. ápr 6. 19:20
[A+ A-]

Az Economist című brit hetilap kerek perec kimondja: a CEU "önkényes" bezáratására készül a magyar kormány. Orbán valószínűleg rosszul mérte fel a helyzetet az Egyesült Államokban - írják.

Hírrovatában számol be a The Economist című brit hetilap online verziója a CEU-ügyről, "Magyarország törvényt hozott, hogy bezárathasson egy bosszantó egyetemet" címmel. A cikk felcíme: Orbán az értelmiség ellen.

Mint írják, a Fidesz a CEU-ban afféle liberális keltetőhelyet lát. 1440 diákjával a CEU Magyarország egyik legkisebb egyeteme, mégis a legjobb hírű. A magyar üzleti és politikai elit tagjai közül sokan itt végeztek. Az intézményt 1991-ben alapította Soros György magyar születésű milliárdos, hogy elősegítse a liberális demokratikus értékek terjedését a volt szocialista országokban. Ez zavarja Orbán Viktor miniszterelnököt és pártját, a Fideszt.

Bár a Fidesz már régóta ellenszenvez a CEU-val, eddig mégsem vetettek gátat a működésének. Maga Orbán Viktor, aki 1989-ben Soros-ösztöndíjjal tanult Angliában, nemrég azzal vádolta meg az intézményt, hogy "csal", amiért olyan diplomát bocsát ki, amely külföldön is érvényes mert isten mentsen attól, hogy külföldön elismerjenek egy magyar diplomát – írja a lap.

Részletek a hvg.hu oldalon.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!