Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tömegbe hajtott egy kamion Stockholmban - Videók!

nepszava.hu|2017. ápr 7. 15:28
[A+ A-]

Forrás: Twitter

Emberek közé hajtottak egy lopott teherautóval Stockholm egyik forgalmas főutcáján, a Drottninggatanon, egy vonatállomás közelében péntek délután. A kamionnal legalább három embert halálra gázoltak, és sokakat megsebesítettek. A svéd főváros egy másik részén lövöldöztek, nem tudni, hogy a két eset kapcsolódik-e egymáshoz. Stefan Lofven svéd kormányfő terrortámadásnak minősítette a történteket, vidéki útjáról azonnal visszaindult Stockholmba. Meg nem erősített hírek szerint egy embert őrizetbe vettek.

A kamion - amit egy nappal a merénylet előtt loptak el - az Åhléns City bevásárlóközpont területére hajtott be, majd kigyulladt. A rendőrség megerősítette a tömeges gázolás tényét, majd 3 halálos áldozatról és 8 sebesültről adott hírt.

A belvárosban pánik tört ki, a környék fölött helikopter köröz. Szemtanúk arról számoltak be, hogy emberek feküdtek a járdán, és olyan hangot hallottak, mintha bomba robbant volna, a teherautó volánjánál ülő személyről azonban nem tudtak személyleírást adni. 

Az Aftonbladetnek sikerült elérni a lopott teherautót üzemeltető Spendrups cég vezetőjét, aki azt mondta, hogy a teherautót éppen rakodták, amikor valaki beugrott a vezetőfülkébe és elhajtott. A sofőr megsérült és sokkot kapott, a rendőrség kihallgatja.  

Ezzel egy időben a Index szerint a metróban lövöldözés is volt, erről számoltak be szemtanúk is. Innen még nem érkeztek hírek sérültekről vagy áldozatokról.

Hosszú Katinkáék Stockholmban vannak
Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup egy verseny miatt utazott Stockholmba. A világbajnok úszó délután egy Facebook-posztban nyugtatta meg aggódó rajongóit, amiben azt írta: ma délután ők is a gázolás helyszínén sétáltak, de szerencsére már a hotelben voltak a támadáskor. A sportoló részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak, barátainak. 

A svéd fővárosban rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, a svéd parlamentet, a kormányhivatalokat, de a színházakat, mozikat is bezárták, valamint a vonat-és a metróforgalmat is leállították. A rendőrség arra kérte a stockholmiakat, hogy maradjanak otthonaikban, terrorcselekményre figyelmeztetik a helyieket.

„Mivel lezárták a metrót, ami itt a legfontosabb tömegközlekedési eszköz, és a buszok sem járnak, tele van a belváros emberekkel. Mindenki gyalogol, és a telefonján nézi a híreket. Közben a levegőben helikoptereket látni, és folyamatosan érkeznek a rendőrök a belvárosba. Az üzletek közül sok azonnal bezárt, a McDonald's is üres volt. A támadás helyszínét pedig nagy körben lezárták, állítólag azért, mert nem tudni, van-e veszélyes anyag, robbanószer a teherautó rakterében” – így adott helyzetjelentést alig egy órával a támadás után Stockholm belvárosából egy kint élő magyar telefonon.

Mint felidézte, ő maga a munkahelyén volt az incidens idején, már épp készült volna haza, amikor a folyosón beszélgető svéd kollégáitól meghallotta: „Valami szörnyűség történt.” Mint mondta, a Stockholm központjában lévő, egyik legismertebb bevásárlóközpont oldalsó bejárata előtt vezető sétálóutcába hajtott be a teherautó. A támadás helyszínétől négy-ötszáz méterre kordont vont a rendőrség – számolt be –, egymást érik a golyóálló-mellényt, gépfegyvert viselő kommandósok.

Egyelőre nem tudni, hogy merénylet történt-e, Stefan Löfven svéd miniszterelnök az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy  "megtámadták Svédországot", és "minden jel szerint" terrortámadást követtek el. A kormányfő jelenleg Göteborgban van, de siet vissza Stockholmba. 

KKM: nincs hír magyar áldozatról
Elítéljük a stockholmi terrortámadást; a svéd emberek számíthatnak Magyarországra a terrorizmus elleni harcban - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke pénteken. Menczer Tamás a köztévé péntek délutáni műsorában azt mondta, hogy nincsenek információik magyar áldozatokról. Hozzátette: a stockholmi magyar nagykövetség már felvette a kapcsolatot a svéd rendőrséggel, arra kérve, hogy ha mégis tudomást szereznek érintett magyarokról, azonnal tájékoztassák őket.  Svédországban mintegy tizenhatezer magyar állampolgár él, jelentős részük Stockholmban - közölte a sajtófőnök, kiemelve: ha valaki nem éri el kint tartózkodó hozzátartozóját, a nagykövetség ügyeleti telefonszámát célszerű hívnia, amelyen bárki segítséget kérhet. Az elérhetőséget a KKM honlapjára is kiteszik - jegyezte meg.

A tavaly július 14-i nizzai mészárlás után ez volt a negyedik, hasonló módon végrehajtott akció. 2016 novemberében az Egyesült Államokban, az Ohiói Egyetem diákjai közé hajtott egy 18 éves merénylő, s késsel kezdett szurkálni, 11 ember sérült meg. December 19-én Berlinben 12 ember veszítette életét, 49-en megsérültek, amikor egy teherautó a karácsonyi vásár közönségét vette célba. Március 22-én Londonban hat embert ölt meg egy támadó, aki autójával felhajtott a járdára, turisták közé a Westminster hídon. Másnap Hollandiában, Antwerpenben egy késsel, puskával felfegyverzett merénylő akart a tömegbe hajtani, sikerült megállítani.

Orbán Viktor és Áder János is részvétet nyilvánított
A magyar emberek nevében is együttérzését fejezte ki a stockholmi támadás áldozatai családjainak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánt Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, amelyet Stefan Löfven svéd kormányfőnek írt.  "A kontinensünket érő sorozatos támadások óriási megrázkódtatást jelentenek minden európai nemzet számára, de meggyőződésem, hogy nem hajthatunk fejet az értelmetlen erőszak előtt. Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben" - írta svéd kollégájának Orbán Viktor.
Áder János köztársasági elnök részvéttáviratot küldött pénteken XVI. Károly Gusztáv svéd királynak, és elítélte a Stockholmban elkövetett "aljas terrorcselekményt". Az üzenetben a köztársasági elnök a maga és Magyarország népe nevében "a legőszintébb részvétéről" és arról biztosította az uralkodót, hogy Svédország népe mellett áll ebben a "szomorú és gyászos időben". Áder János ugyancsak részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánt a sérülteknek. Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország "teljes mértékben elítéli" ezt az "embertelen és tragikus" erőszakcselekményt.

 

Juncker: Európa legszínesebb városát érte támadás

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szolidaritásáról biztosította Svédország polgárait a Stockholmban pénteken történt tömeges gázolás - a hatóságok gyanúja szerint terrorcselekmény - után és kijelentette, a svéd hatóságok az uniós bizottság minden lehetséges támogatásával számolhatnak. Juncker nyilatkozata szerint pénteken Európa legélénkebb és legszínesebb városát érte támadás. "Bármely tagország ellen elkövetett támadás mindannyiunk ellen intézett támadást jelent" - fogalmazott. A bizottság elnöke részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és elismerését fejezte ki mindazoknak, akik gyors segítséget nyújtottak a rászorulóknak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!