Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ausztria mégis befogadja a menekülteket

Népszava|2017. ápr 8. 05:37
[A+ A-]

Ausztriának be kell fogadnia azt az 1900 menekültet 2017 szeptemberéig, akiknek elhelyezését Olaszországból és Görögországból már két évvel ezelőtt bevállalta. Így reagált az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker arra a levélre, amelyet az osztrák kancellár intézett hozzá néhány napja. Christian Kern arra hivatkozva próbálta elérni országa kivonását az unió területére érkezett menekültek újraelosztásából, hogy 2015-16-ban sokkal több menekültet fogadott be, mint az uniós országok döntő többsége. A kancellár első lépésben 50, felügyelet nélküli kiskorú befogadását próbálta megakadályozni, belpolitikai megfontolásból, elsősorban saját védelmi minisztere nyomására.

Juncker azonban hajthatatlan maradt. Bár elismerte Ausztria érdemeit, hangoztatta, hogy a helyzet mára megváltozott, kiépült az Unió szárazföldi és tengeri határainál egy működőképes védelmi rendszer, az olasz és a görög ellenőrző állomások jól dolgoznak, az osztrák területen lévő menekültek száma pedig csökkent. Amikor egyébként Kern a levelét megírta, a bécsi polgármester, Michael Haupl azonnal jelezte, hogy bármikor kész elhelyezni az ifjakat Ottakringer kerületben.

Az Osztrák Szociáldemokrata párt élén is álló Kern, miként Anton Pelinka politológus állítja, a szélsőséges Szabadságpárt, az FPÖ vitorláiból próbálja kifogni a szelet, s az idegenellenességnek egy szelídített változatát követni az általános választások előtti hónapokban. Pelinka szerint óvatos kísérletről van csak szó, Kernnek nem lesz bátorsága megtagadni a brüsszeli felszólítást. A kancellár szerint egyelőre csak az 50 gyereket fogadják be, a továbbiakról még tárgyalnak Junckerrel.

Földvári Zsuzsa (Bécs)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!