Előző
Következő
új cikk

Belföld

Gyurcsány nem zárja ki, hogy újra miniszterelnök legyen

nepszava.hu|2017. ápr 8. 08:38
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő

Nem tudja kizárni, hogy újra miniszterelnök lesz, az őszödi beszéd kiszivárogtatása és a 2006-os utcai zavargások megszervezése mögött is Fideszt látja, a jelenlegi kormányfőt szerinte az oroszok zsarolhatják – egyebek között erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Gyurcsány Ferenc.

Két részlet az interjúból.

– Politikai pályájának sarokpontja az őszödi beszéd. Sokak szerint az ott elhangzottak ennek a pályának a végét kellett volna hogy jelentsék. Ön soha nem érzett olyat, hogy vége?

– Nem.


– A beszéd nyilvánosságra kerülése után sem?

– Bizalmi szavazást kértem magam ellen, és a koalíciós pártok valamennyien arra szavaztak, hogy folytassam. Nagyon helyesen szerintem.

– Egy előre hozott választással talán nem borultak volna fel annyira a politikai erőviszonyok, a baloldal is kisebb sebeket szerezve tudott volna kijönni a történetből. Nem lett volna ideálisabb pillanat félreállni 2009 előtt?

– De igen. 2008-ban a népszavazás után kezdeményeztem az MSZP elnökségében, hogy mondjon le a kormány. Két támogató szavazat volt, Ujhelyi Istváné és az enyém. 2008 decemberében 32 százaléka volt az MSZP-nek, a nagy bezuhanás a távozásom után következett be, 2009 volt a mélypont.

– 2008-ban is meghozhatta volna azt a személyes döntést, hogy lemond, ezzel talán magának és a baloldalnak is segíthetett volna. Miért nem tette ezt meg?

– A személyes megítélésem nem fontos, ez ilyen ügyekben érdektelen. De egy évvel később nyilván efféle megfontolások miatt jutottam arra, hogy lemondok.

– 2006 májusában Őszödön kifejtette, hogy élete legjobb része volt, hogy miniszterelnökként vezette az országot. Mekkora esélyt lát arra, hogy ez újra bekövetkezik?

– Nem tudom kizárni.

– Magára ma is úgy tekint, mint az ország egyik vezetőjére. Évértékelőjében azt mondta, hogy az volt, és az is lesz. Tizenegy éve azonban ön a legelutasítottabb politikusok között van. Ez nem probléma?

– A politikus erejét nem a személyes népszerűsége adja, hanem a mögötte lévő erő. Úgy látom, hogy ez gyarapszik.

***

– Ön szerint minek a következménye az egyre erősebb orosz befolyás?

– Putyin tudatosan az Európai Unió destabilizálására tör. Kitervelten támogatja az EU-ellenes radikális szervezeteket, és Magyarország ebben a leggyengébb láncszem. Orbán Viktor pálfordulása logikailag mással nem magyarázható, mint hogy feltételezzük, valamivel megzsarolták az oroszok. Ez nem áll messze tőlük, és biztosan van olyan momentum Orbán életében, ami erre alkalmas lehet.

– Tudna példát említeni?

– Tudok.

– Kérem, tegye meg.

– Nem teszem.

– Miért nem?

– Csak olyanokat állítok, amiket százszázalékosan be tudok bizonyítani, és nemcsak feltételezni.

– Mégis segítsen legalább annyit, hogy rendszerváltás előtti vagy utáni ügy.

– Utáni.

– Közéleti vagy magánéleti témájú lehet a zsarolás tárgya?

– Közéleti biztos, és nem zárom ki a magánéletit sem.

– Orbán Viktor vagyonával kapcsolatban is kételyeik vannak?

– Azt látni kell, hogy a mai magyar miniszterelnök abból a jövedelméből, amelyet hivatalosan keres, nem tud eltartani egy ötgyerekes családot, még akkor sem, ha az egyik már a saját lábára állt. Higgyék el nekem – nekem is ennyi gyerekem van. Azt állítom, hogy vannak más jövedelmei Orbán Viktornak, amelyek nincsenek feltüntetve a vagyonnyilatkozatában. Nem lehet ennyi pénzből fenntartani egy szabadság-hegyi házat, én ismerem a saját házam rezsijét, tudom, mennyibe kerül a gyerekek taníttatása. Közben ráadásul néha magánrepülővel elutazik Olaszországba megnézni egy focimeccset. Ilyen nincs, a mai miniszterelnök minden bizonnyal lop. Soha nem volt más, mint politikus. Ha pedig valaki politikus, és a Szabadság-hegyen van villája úgy, hogy korábban nem volt, akkor valószínűleg lopott. És ez nem csak a miniszterelnökre vonatkozik.

A teljes interjút itt olvashatja!

Lájkoljon minket a Facebook-on is!